The Guardian: Presuda Karadžiću najbitniji momenat Tribunala

The Guardian: Presuda Karadžiću najbitniji momenat Tribunala

24/03/2016 Off By

 

FORMIRAN U 1993. GODINI SUD JE DO SADA OPTUŽIO 191 OSUMNJIČENOG. OD TE BROJKE, 80 JE OSUĐENO I 18 JE OSLOBOĐENO, 13 JE VRAĆENO  U LOKALNE SUDOVE I PROTIV 36 SU POVUČENE OPTUŽNICE ILI SU PREMINULI, PIŠE LONDONSKI THE GUARDIAN


 

DANAŠNJA presuda Radovanu Karadžiću najbitniji je momenat u 23-godišnjem postojanju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i jedna je od posljednjih koje će izreći.


 

Formiran u 1993. godini Sud je do sada optužio 191 osumnjičenog. Od te brojke, 80 je osuđeno i 18 je oslobođeno, 13 je vraćeno  u lokalne sudove i protiv 36 su povučene optužnice ili su preminuli, piše londonski The Guardian.

“Bivši psihijatar i karizmatični političar, s još karakterističnijom živopisnom frizurom, Karadžić je najviši balkanski politički čelnik osuđen u Tribunalu. Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević preminuo je u svojoj ćeliji u Hagu  2006. pre nego što su suci izrekli presudu na njegovom suđenju, piše The Guardian.

Osim Karadžića, trojica osumnjičenih još su na suđenju, među kojima i vojni komandanrt bosanskih Srba Ratko Mladić i srpski ultranacionalist Vojislav Šešelj. Presuda u Šešeljevom slučaju zakazana je za naredni četvrtak, podsjeća britanski dnevnik.

Karadžić je optužen zajedno s Mladićem u 1995, ali je izbegavao pravdi do hapšenja u Beogradu u 2008. On se tokom skrivanja predstavljao kao “new age” iscjelitelj doktor Dragan Dabić s gustom bradom i razbarušenom frizurom.

Više od 20 godina nakon što je oružje zaćutalo u Bosni, Karadžić se još smatra herojem u delovima zemlje pod srpskom kontrolom i malo je verovatno da će njegova presuda pomoći u zacjeljivanju dubokih podela u BiH i u regionu, piše londonski The Guardian.♦