Za sto godina nestaće ove države

Za sto godina nestaće ove države

21/03/2016 Off By
Info: Toptenz.net

 

BILO da se radi o raskinutim državama, velikim migracijama ili promenama društvene kulture, nacije su, baš kao i jezik, nešto živo, podložno promenama. Toptenz.net  navodi devet država za koje istoričari tvrde da postoji velika mogućnost da za 100 godina više neće postojati.


Kiribati:  Ovaj tropski raj već je izgubio delove teritorija zbog rasta vodostaja u svim morima. Mogao bi se s vremenom u potpunosti prekriti.

Holandija:  Iako zvuči neverovatno da bi ova zemlja mogla da ‘nestane’, zapravo joj prete klimatske promene.

Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske : Ovo je ustvari celi naziv onoga što u svakodnevici zovemo “Ujedinjenim Kraljevstvom” ili samo “Engleskom”, ali neki političari misle da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da se razdvoji.

Kanada: “Zemlja snova” za mnoge koji žele da se isele radi relativno lakog pronalaska posla, ova zemlja možda neće zauvek ostati u ovom delu, pošto da je čine jake manjine, koje sve više teže osamostaljivanju.

Tajvan: Ova se zemlja nalazi u zanimljivoj poziciji, jer postoji ‘večita’ debata o tome da Tajvan pripada Kini.

Severna Koreja: Neki još uvijek tvrde da bi dve Koreje vremenom mogle da se spoje, ali pitanje je kolike su šanse da Severna Koreja pristane da da deo svoje vlasti u tuđe ruke.

Palestina: Zemlji, koja se bori s neprijateljskim okruženjem, nepriznavanjem od strane mnogih zemalja i teorizmom, mnogi analitičari ne daju velike šanse da će biti država 2115. godine.

Sudan:  Južni Sudan je najmlađa nacija na svetu, ali suočava se s velikim poteškoćama u razvijanju i iskorišćavanju svojih zaliha nafte kao prirodnog resursa. Ako se politika ‘ne dogovori’ i smiri etničke sukobe, zemlja bi mogla da se raspadne u narednih sto godina.

Haiti: Ovo je možda jedna od najnesrećnijih nacija na svetu, jer od samog početka postojanja kao nacije imaju probleme s etničkim čišćenjem, siromaštvom, oružanim protestima i prirodnim katastrofama.♦