Uspešan nastup Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu

Uspešan nastup Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu

20/03/2016 Off By

MINISTAR TASOVAC JE REKAO DA SU VELIKO INTERESOVANJE POSETILACA LAJPCIŠKOG SAJMA ZA NAŠU LITERATURU I POZITIVNA REAKCIJA PUBLIKE NA FILM „VLAŽNOST“ NA NEDAVNO ZAVRŠENOM BERLINALU, DOBRI SIGNALI JEDNE NOVE ENERGIJE PRISUTNE KOD DOMAĆIH AUTORA MLAĐE GENERACIJE


 

 

Info:PRESS MKI

 

POD POKROVITELJSTVOM Ministarstva kulture i informisanja, srpska književnost je i ove godine veoma uspešno predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu.


Povodom današnjeg zatvaranja Lajpciškog sajma, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac podvukao je značaj koji za domaću književnost i celokupno kulturno stvaralaštvo imaju nastupi na prestižnim međunarodnim smotrama.

„Nastupi stvaralaca iz Srbije na sajmu u Lajpcigu, Filmskom festivalu u Berlinu, Bijenalu u Veneciji i nizu drugih međunarodnih događaja, kao i manifestacije koje se dešavaju u našoj zemlji, poput Kustendorfa, Beogradskog festivala igre koji je sinoć spektakularno otvoren ili Festa, pokazuju da je kulturna scena Srbije izuzetno živa i kreativna, a da je međunarodna saradnja u oblasti kulture na jako visokom nivou”, izjavio je ministar Tasovac.

On je dodao da su veliko interesovanje posetilaca Lajpciškog sajma za našu literaturu i pozitivna reakcija publike na film „Vlažnost“ na nedavno završenom Berlinalu, dobri signali jedne nove energije prisutne kod domaćih autora mlađe generacije.

„Više nego dobar prijem publike na ovim manifestacijama, ukazuje da stvaraoci iz Srbije i te kako imaju šta da pokažu na međunarodnoj sceni i da su integralni deo evropske kulturne ponude“, zaključio je Tasovac.

Na izuzetno posećenom štandu Srbije u Lajpcigu izloženo je preko 200 publikacija domaćih autora, prvenstveno iz oblasti književnosti, istorije umetnosti i istorije.

Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu, jedna od dve najznačajnije književne manifestacije u Nemačkoj, za posetioce je bio otvoren od 17-20. marta. Na ovogodišnjem Lajpciškom sajmu predstavilo se 2.250 izdavača iz 42 zemlje.

Sajam u Lajpcigu važi za najautentičniji evropski skup ljubitelja knjige, sa dominirajućim nekomercijalnim pristupom u izadavaštvu.♦