U borbi protiv visokotehnološkog kriminala policija uspela da postavi bezbednosni štit oko države

U borbi protiv visokotehnološkog kriminala policija uspela da postavi bezbednosni štit oko države

19/03/2016 Off By

 

 

(ilustracija)

 

 

STEFANOVIĆ JE ISTAKAO DA JE CILJ „PAMETNIH GRADOVA“ DA SE OSIGURA BOLJI KVALITET ŽIVOTA GRAĐANA KROZ UPOTREBU NOVIH TEHNOLOGIJA, JER SE NA TAJ NAČIN ŠTEDI VREME I NOVAC, OMOGUĆAVA LAKŠI PRISTUP DRŽAVNIM ORGANIMA, BRŽE IZDAVANJE DOKUMENATA, EFIKASNIJA KOMUNIKACIJA PUTEM INFORMACIONIH MREŽA


 

 

Info: PRESS BIRO MUPA

 

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u beogradskom „Sava centru“ da je srpska policija u borbi protiv visokotehnološkog kriminala uspela da postavi bezbednosni štit oko države i dece i da je jedan od prioriteta Ministarstva da pruži maksimalnu bezbednost građanima u informatičkoj sferi.


„Važno je da se svaki čovek oseća komforno i bezbedno koristeći te prednosti novog sveta. Policija mora da pošalje jasan signal svima oni koji planiraju da iskoriste ovaj vid komunikacije kako bi ugrozili bezbednot građana, njihovu imovinu – Ministarstvo unutrašnjih poslova neće dozvoliti da bilo ko zloupotrebljava decu, imovine građana i intenzvino će se boriti protiv toga“, poručio je Stefanović na predavanju „Pametni gradovi“ koje je organizovala Internacionalna policijska asocijacija.

“Uspeli smo da postavimo veliki bezbednosni štit oko zemlje i dece i da budemo korak ispred kriminalaca, a ne da jurimo za njima”, rekao je Stefanović i naglasio značaj međunarodne saradnje u toj oblasti koja doprinosi efikasijem radu srpske policije.

Ministar policije je, među akcija koje su sprovedene, izdvojio veliku međunarodnu akciju koju je vodio američki FBI. U njoj je učestvovala i srpska policija, i uhapšeno je 62 osobe, među kojima i troje srpskih državljana, koji se sumnjiče da su bili članovi nekoliko kriminalnih Internet foruma. Oni su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računare.

Stefanović je istakao da je cilj „pametnih gradova“ da se osigura bolji kvalitet života građana kroz upotrebu novih tehnologija, jer se na taj način štedi vreme i novac, omogućava lakši pristup državnim organima, brže izdavanje dokumenata, efikasnija komunikacija putem informacionih mreža.

Prema njegovim rečima, u tom procesu važnu ulogu igra Ministarstvo unutrašnjih poslova koje, imajući u vidu rizike koji mogu nastati od visokotehnološkog kriminala uspostavljanjem „pametnih gradova“, kao i šteta koju ovaj vid kriminala donosi, treba da osigura maksimalnu bezbednost.

„Pored zaštite infrastrukture, naš zadatak je da zaštitimo život svakog građanina, ali važno nam je zaštitimo maloletna lica i decu, jer je njihova bezbednost u informacionom prostoru od ključnog značaja za njihov prosperitet i poverenje koje mogu imati u informatički svet i osećaj bezbednosti koji mogu imati oni i njihovi roditelji“, rekao je ministar policije.

Stefanović je podsetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 2010. godine pokrenulo opsežnu akciju „Armagedon“, koja za cilj ima suzbijanje krivičnih dela vezanih za seksualnu zloupotrebu maloletnih lica i dece na internetu.

Od početka akcije „Armagedon“, kako je rekao Stefanović, podneto je ukupno 144 krivične prijave protiv 144 počinioca krivičnih dela, a samo u toku 2015. godine podnete su 44 krivične prijave zbog krivičnih dela u ovoj oblasti.

“To je neslavni rekord – dobar za rad policije, ali nažalost neslavan, jer ima puno lica koja bi da decu zloupotrebe na takav način”, rekao je Stefanović.

Ministar je zaključio da bez sigurnog informacionog društva nema ni ekonomskog ni društvenog napretka. ♦