Zagreb: Hrvatska koči evropski put Srbije

Zagreb: Hrvatska koči evropski put Srbije

19/03/2016 Off By
Zapelo na poglavlju 23: Jadranka Joksimović

SPORNA TAČKA U HRVATSKO – SRPSKIM ODNOSIMA NASTALA JE POŠTO JE SRBIJA PROGLASILA 2003. GODINE ZAKON O JURISDIKCIJI. HRVATSKA SMATRA DA SE TAKVIM ZAKONOM SRBIJA PROGLASILA SVOJEVRSNIM “MINI HAGOM” KOJI BI IMAO PRAVO SUDITI BILO KOME


Info:AGENCIJE

MINISTARSTVO vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske neće dati zeleno svetlo Srbiji za otvaranje pregovora s EU u poglavljima 23. i 24. sve dok Srbija ne ukine sporni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

– Podražavamo napore Srbije u približavanju EU. Uslovi koje Srbija mora ispuniti za otvaranje tako važnog poglavlja 23. su, među ostalima, poštovanje ljudskih prava (posebno manjinskih) usaglašeno sa međunarodnim konvencijama i ratifikovanim međudržavnim sporazumima, puna saradnja s Međunarodnom sudom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju i reforma pravosuđa, koja uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije – stoji u odgovoru koji je prenela TV N1.
Sporna tačka u hrvatsko-srpskim odnosima nastala je pošto je Srbija proglasila 2003. godine Zakon o jurisdikciji. Hrvatska smatra da se takvim zakonom Srbija proglasila svojevrsnim “mini Hagom” koji bi imao pravo suditi bilo kome.
Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da ta država još uvek čeka saglasnost Hrvatske za pregovaračku poziciju na poglavlje 23.♦