Danas u Beogradu počinje 13. Beogradski festival igre

Danas u Beogradu počinje 13. Beogradski festival igre

18/03/2016 Off By

direktor i organizator: Aja Jung


BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE, NJEGOV UMETNIČKI DIREKTOR I ORGANIZATOR AJA JUNG I SARADNICI IVANA RAJKOVIĆ, ANA TUNDŽOVSKI, LENA TODOROVIĆ, MILENA ČUIĆ, SOFIJA MIŠOVIĆ, BOJANA KARAJOVIĆ, DORA JUNG, JELENA LUBARDIĆ, ALEKSANDRA MIRANOVIĆ I NEMANJA TASIĆ STEKLI SU VELIKI UGLED U SRPSKOM I SVETSKOM KULTURNOM ŽIVOTU. ZATO MINISTARSTVO KULTURE SMATRA DA MU JE ČAST I PRIVILEGIJA ŠTO IM JE POKROVITELJ


Info: RANKA ČIČAK

BEOGRAD je već danas postao grad baleta. Igraći iz petnaest zemalja, mnogi baletski stručnjaci i 250 novinara iz celog sveta stiglo je na 13. Beogradski festival igre koji će trajati od 19. marta do 10 aprila. Sutra u Sava centru holandski plesni teatar otvara ovaj Festival baletom „Pucaj na mesec“ kompozitora Filipa Glasa. Ovaj plesni teatar je peti put u Beogradu, a več drugi put otvara Beogradski festival igre.


26147-beogradski-festival-igre-800x600


Na konferenciji za novinare, holandski ambasador je pohvalio ansambl koji je osnovan 1959. godine zahvaljujući tome što se nekoliko igrača odvojilo od Holandskog nacionalnog baleta i napravilo svoju kompaniju.
Tokom sedamdesetih godina novi direktor Kompanije poželeo je da napravi i mladu Kompaniju gde bi igrali tek završeni učenici baleta. Mlada kompanija okuplja igrače od 17. do 21. godine. Po petsto mladića i devojaka dolazi joj na svaku audiciju, pa ima mnogo talenata. Više od osamdeset postzo igrača iz Mlade komapnije prelazi u stariju Kompaniju tako je i moguće negovati dobar balet i imati deset premnijera u jednoj sezoni.
Trenutno se pripremaju dve nove premijere za april i turneje po Australiji i Novom Zelandu.
Beogradski festival igre, njegov umetnički direktor i organizator Aja Jung i saradnici Ivana Rajković, Ana Tundžovski, Lena Todorović, Milena Čuić, Sofija Mišović, Bojana Karajović, Dora Jung, Jelena Lubardić, Aleksandra Miranović i Nemanja Tasić stekli su veliki ugled u srpskom i svetskom kulturnom životu. Zato Ministarstvo kulture smatra da mu je čast i privilegija što im je pokrovitelj.
Ove godine će do 10. aprila u Beogradu nastupiti baletski i ansambli iz Barcelone, Praga, Njujorka, Atine, Frankfurta, Montreala, Kopenhagena, Valete, Rima, Tel Aviva i Lucerna. ♦