Kosovski mediji o hapšenju Gafura Dugolija: “Srbija da prekine progon naših građana”

Kosovski mediji o hapšenju Gafura Dugolija: “Srbija da prekine progon naših građana”

12/03/2016 Off By

dugolli1

⇐Išao je po američku vizu: Gafur Dugoli

 

DUGOLI JE UHAPŠEN JUČE U 11.45, NA PUTU PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI, PRI ODLASKU U AMERIČKU AMBASADU U SKOPLJU, GDE JE TREBALO DA APLICIRA ZA VIZU, NAVODE IZ OVOG KOSOVSKOG MINISTARSTVA I DODAJU DA OVO NIJE PRVI PUT DA SE NEKADAŠNJI PRIPADNICI OVK HAPSE NA OSNOVU “MONTIRANIH OPTUŽBI”, NAVODE KOSOVSKI MEDIJI


 

Info: AGENCIJE

NEKADAŠNJI pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova i šef protokola ministarstva Kosovskih bezbednosnih snaga, Gafur Dugoli, uhapšen je jučer na prelazu Blace. Dugolija je uhapsila makedonska policija na osnovu Interpolove poternice i zahteva srpske policije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin, prenosi portal “Kossev.info”.

U reakciji na hapšenje, iz kosovske vlade zahtevaju da se Dugoli “odmah pusti na slobodu”, navodeći i da će zahtevati od Evropske unije i drugih partnera da utiču na Srbiju kako bi se prekinuo “progon” građana Kosova. Srbija je ažurirala “novu listu koja uključuje građane i zvaničnike Republike Kosovo”, dodaju iz ove vlade, ne navodeći o kakvoj se listi radi.
Dugoli je uhapšen juče u 11.45, na putu po službenoj dužnosti, pri odlasku u američku ambasadu u Skoplju, gde je trebalo da aplicira za vizu, navode iz ovog kosovskog ministarstva i dodaju da ovo nije prvi put da se nekadašnji pripadnici OVK hapse na osnovu “montiranih optužbi”.
“Hapšenjem gospodina Dugollija intenzivno se bave državni organi Kosova, takođe verujemo da će makedonske vlasti i drugi organi imati razumevanja i pustiti na slobodu gospodina Dugolija,” dodaju iz KBS-a. Iz Vlade Kosova su pored zahteva da se Dugoli “odmah pusti na slobodu”, pozvali makedonske vlasti, ali i vlasti drugih zemalja da “ne sprovode policijske akcije na osnovu lista Srbije koje nisu u skladu sa pravnim aktima i međunarodnom praksom.”
“Vlada Republike Kosovo će ozbiljno zahtevati od vlasti Evropske unije, kao i strateških partnera Republike Kosovo da iskoriste svoj uticaj i utiču na Srbiju kako bi prekinula progon takvog karaktera nad građanima Kosova”, navode iz kosovske vlade i dodaju da je “Vlada Kosova obaveštena da je Srbija pre nekoliko dana, kršeći sve međunarodne prakse, ažurirala novu listu, koja opet uključuje građane i zvaničnike Republike Kosovo.” Iz kosovske vlade dodaju i da su ove “liste” potpuno beskorisne, te da bi ostale vlasti trebalo da ih “ignorišu i ne uzimaju u obzir”.♦