Makedonija: Imam priznao da je regrutovao borce za Islamsku državu

Makedonija: Imam priznao da je regrutovao borce za Islamsku državu

12/03/2016 Off By
imam Redžep Memiši

MAKEDONSKO TUŽILAŠTVO ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL PODIGLO JE OPTUŽNICU PROTIV 11 OSOBA KOJE SU UČESTVOVALE U PARAVOJNIM JEDINICAMA U SIRIJI I ZEMLJAMA BLISKOG ISTOKA


Info: AGENCIJE

DRŽAVNI savetnik u makedonskoj Vladi Ahmet Darlišta, imam Redžep Memiši i još četiri osobe optužene za regrutovanje makedonskih državljana i učešće u ratovima u Siriji i Iraku, priznali su pred Osnovnim sudom u Skoplju krivicu.

Osim Darlišta i Memišija, krivicu su priznali Fazli Sulja, Sejfula Etemovski, Muhamed Šehu i Resulj Saiti, koji su zatražili od makedonskog Tužilaštva da se nagode o visini kazne.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 11 osoba koje su učestvovale u paravojnim jedinicama u Siriji i zemljama Bliskog istoka.

Osumnjičeni i tužilac imaju rok od dve nedelje da se dogovore, a u suprotnom, biće održano novo ročište 25. marta.

Ostali osumnjičeni – Isa Fuga, Abdula Abdulahi, Erol Rustemi, Muhamet Imeri i Stefan Stefanovski izjavili su da se ne osjećaju krivim i da će to dokazati tokom suđenja.

Prema navodima njihovih advokata, optužnica je neosnovana i ne postoje dokazi za donošenje presude.

Stefanovski, po profesiji ljekar i jedini Makedonac među optuženima, pozvao se na Hipokratovu zakletvu prema kojoj niko ne može da bude kriv ukoliko pomaže drugim ljudima, bez obzira na veru, boju ili naciju.

Svi osumnjičeni uhapšeni su 6. avgusta prošle godine u policijskoj akciji Ćelija.

Makedonske sigurnosne snage pretresle su tada 28 objekata – 21 u Skoplju, četiri u Gostivaru i po jedan u Strugi, Kumanovu i Tetovu.

U akciji su zaplenjeni računari i računarska oprema, kamere, fotoaparati, diktafoni, stručna literatura, novac, gasni pištolj i zastave islamske države.

Krivično delo učešće u stranim vojnim ili paravojnim formacijama uvedeno je u Makedoniji u septembru 2014. godine, a navedena lica su prva koja su optužena za ovo krivično delo.

Propisana kazna za učešće u stranim vojnim ili paravojnim formacijama iznosi do 15 godina.♦


isil