Vučić obilazi poplavljene

Vučić obilazi poplavljene

10/03/2016 Off By

VUČIĆ JE REKAO DA ĆE DRŽAVA DA POMOGNE DOBRIM DELOM, ISTIČUĆI DA JE OSIGURAN DRŽAVNI NOVAC, ALI I POMOĆ EU OD 1,2 MILIONA EVRA, OD ČEGA ĆE 700.000 EVRA ĆE BITI ODVOJENO ZA APARATE, BELU TEHNIKU I NAMEŠTAJ, A OSTATAK ZA POLJOPRIVREDU


Info:AGRENCIJE


ALEKSANDAR VUČIĆ izjavio je danas u Lučanima, gde obilazi poplavljena područja, kako će se u slučaju da kiša nastavi da pada do 21 sat večeras stvoriti uslovi da se proglasi vanredna situacija.

Ovo je rekao u selu Dljin, gde je obišao poplavljene kuće i gazdinstva i obećao građanima pomoć, koju je osigurala država, ali i Evuropska unija.
Premijer je rekao da zakon propisuje u kojim slučajevima se proglašava vanredna situacija, i da bi je vlada već proglasila da je zakon ne sprečava.

Dodao je da je država u svakom momentu spremna za donošenje takve odluke, a da je do sad urađeno sve ono što se moglo učiniti u skladu sa zakonom.

– Ako ovako nastavi da pada kiša do 21 čas, onda mislim da večeras možemo očekivati uvođenje izvanredne situacije za celu Srbiju”, rekao je Vučić.

Kao kritična mesta, Vučić je naveo sliv Morave, Paraćin i Ćupriju, na istoku zemlje Mlavu i Pek i opštine koje su već bile poplavljene, u slivu Zapadne Morave.

Vučić je rekao da će država da pomogne dobrim delom, ističući da je osiguran državni novac, ali i pomoć EU od 1,2 miliona evra, od čega će 700.000 evra će biti odvojeno za aparate, belu tehniku i nameštaj, a ostatak za poljoprivredu.

Rekao je da država ima još 30 miliona evra izdvojeno za vodoprivredne objekte i da će se oni popravljati i na Bjelici i na obližnjem akumulacionom jezeru, podsetivši da 40 godina nije bilo ozbiljnih ulaganja.

Na pitanje može li država na neki način stimuliše građane da osiguraju svoju imovinu, Vučić je rekao da je to najvažnije i najteže pitanje za državu i da će država da ih stimuliše boljim standardom.

– To je Švajcarska uradila kad je shvatila da ima 20 000 bujičnih tokova i da je ludo i preskupo da to sve zatvaraju. Shvatili su da je najbolji način za rešavanje tog problema obavezno osiguranje”, rekao je Vučić, iznoseći podatak da je posle poplava 2014. godine u Srbiji manji broj osiguranja nego do tad.

Vučić je rekao da se posle majskih poplava radilo mnogo na vodoprivrednim objektima, nasipima, branama, ali da je puno toga još preostalo za uraditi.♦