Beograd: Od sutra u kafe – galeriji Petak – izložba radova Nevene Marković

Beograd: Od sutra u kafe – galeriji Petak – izložba radova Nevene Marković

09/03/2016 Off By

ZAVRŠILA MASTER STUDIJE 2014. GODINE NA FAKULTETU PRIMENJENIH UMETNOSTI U BEOGRADU, SA PROSEČNOM OCENOM 9,42 TAKOĐE NA MODULU GRAFIKA I KNJIGA, ODBRANIVŠI ZAVRŠNI RAD SA OCENOM 10 KOD MENTORA PROF. RASTKA ĆIRIĆA NA PREDMETU ILUSTRACIJA


Info: DOSIJEUMETNIK

 

UDRUŽENJE Kreativna Fabrika u okviru projekta DosijeUmetnik predstavlja izložbu Nevene Marković. Izložba će biti otvorena sutra, 10. marta 2016. u 20 časova u kafe – galeriji Petak u Lominoj ulici, br. 14 u Beogradu. Izložba biće otvorena do 24. marta 2016.

Nevena Marković diplomirala 2013. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjene grafike, modul Grafika i knjiga, sa prosečnom ocenom 9,88.

Završila master studije 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,42 takođe na modulu Grafika i knjiga, odbranivši završni rad sa ocenom 10 kod mentora prof. Rastka Ćirića na predmetu Ilustracija.

Dobitnica specijalne diplome student generacije FPU i nagrade „Branko Šotra“ FPU iz Fonda Branka Šotre, kao student sa najvišom prosečnom ocenom tokom osnovnih akademskih studija. Tokom studija je bila stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Fonda za mlade talente Republike Srbije, stipendija „Dositeja“.


 

dosije dvaq

Prvu samostalnu izložbu je održala 2013. godine u Galeriji FLU u Beogradu. Učestvovala na više grupnih izložbi u Beogradu, Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, dve tematske izložbe u okviru sekcije srpsko – češkog prijateljstva povodom logora Jindrihovice. Neki od objavljenih radova su ilustracija u „Politikinom zabavniku“, strip u onlajn časopisu za kulturu i umetnost „Bulevar“ i projekat za mural na sajtu Designed.rs.

Od samostalnih naučno-istraživačkih radova ističe se rad na temu „Bogdan Kršić: ciklus Benvenuto Čelini“. Oblasti interesovanja i istraživanja su filozofija umetnosti, psihologija, psihoanaliza u službi analize umetnosti (patografija), estetika, filmovi na temu Drugog svetskog rata, Dostojevski, itd. Služi se engleskim, nemačkim i ruskim jezikom.
Apstraktnom dati konkretnost formom, dati formu osećanju: nevidljivo učiniti vidljivim pomoću realnosti – to bi možda moglo zvučati paradoksalno, ali, zaista je realnost ono što čini misteriju bivstvovanja.♦