Najava: ako Britanci izađu iz EU Francuska ukida graničnu kontrolu kod Kalea

Najava: ako Britanci izađu iz EU Francuska ukida graničnu kontrolu kod Kalea

03/03/2016 Off By

FRANCUSKI MINISTAR JE JOŠ REKAO DA BI MOGLO DA DOĐE I DO PROBLEMA U BILATERALNOJ TRGOVINI, A I SA SPORAZUMOM KOJIM SE BRITANCIMA OMOGUĆAVA DA SPROVODE GRANIČNE KONTROLE KAKO BI NEŽELJENI MIGRANTI OSTALI S FRANCUSKE STRANE LA MANŠA


Info: AGENCIJE

AKO se Velika Britanija na referendumu u junu odluči za izlazak iz EU-a, Francuska će ukidanjem graničnih kontrola omogućiti migrantima da nastave put prema toj zemlji, a bankarima koji napuštaju London prostrće crveni tepih, rekao je francuski ministar privrede Emanuel Makron.

Kad se odnos prekine, migranti više neće biti u Kaleu jer ih Francuska više neće zadržavati, a finansijski pasoši biće manje vredne, rekao je Makron za Finanšel Tajms pre početka englesko-francuskog samita.
Francuski ministar je još rekao da bi moglo da dođe i do problema u bilateralnoj trgovini, a i sa sporazumom kojim se Britancima omogućava da sprovode granične kontrole kako bi neželjeni migranti ostali s francuske strane La Manša.
Francuska je u četvrtak saopštila da je London najavio povećanje britanske pomoći Parizu za izbeglice u Kaleu “za dodatnih 20-ak milijuna evra”. Britanski doprinos u aktualnoj krizi iznosi više od 60 milijona, saopštavaju u Francuskoj dodajući da će ova pomoć doprineti da se popravi bezbednost na području pristupa tunelu, da se bezbednostu na području luke Kalea poravi, i borbi protiv krijumčara ljudima postane efikasnija.
Makron je podsetio na poziv britanskog premijera Dejvida Kamerona francuskim firmama da se premeste s druge strane Kanala nakon što je Francuska 2012. povisila poreze, rekavši da očekuje da bi neki iz londonskog Sitija mogli da se presele u Francusku. Dodao je i da misli kako će se kolektivna energija EU-a potrošiti na ‘odmotavanje’ postojećih veza, umesto na stvaranje novih ukoliko britanski birači kažu “ne” članstvu u EU-u.♦