Beograd: Najavljena privredna izložba „Ekspo – Rusija – Srbija 2016“

Beograd: Najavljena privredna izložba „Ekspo – Rusija – Srbija 2016“

29/02/2016 Off By

TURISTIČKI RADNICI SRBIJE PRIPREMAJU SE DA U RUSIJI PREDSTAVE SVOJ ZIMSKI TURIZAM. ZA RUSKO TRŽIŠTE PRIPREMA SE I SRPSKO VOĆE I POVRĆE. SAMO JE NA NEDAVNO ZAVRŠENOM SAJMU HRANE U MOSKVI UGOVOREN IZVOZ 27,6 MILIONA DOLARA SRPSKE HRANE


Info: RANKA ČIČAK

OD 16. do 18. marta Beograd je po treći put domaćin međunarodne privredne izložbe „Ekspo – Rusija – Srbija 2016“ i Beogradskog poslovnog foruma. Izložbu podržavaju granska Ministarstva Ruske Federecije i Republike Srbije, zatim Trgovinsko predstavništvo Rusije i ambasada ove zemlje u Srbiji, srpska ambasada u Rusiji, Ruska industrijska komora, Privredna komora Srbije i Ruski dom u Beogradu.

Organizatori su danas novinarima rekli da će izložba jačati trgovinske odnose dve zemlje, a i saradnju sa drugim zemljama jugoistiočne Evrope. Već se prijavilo 100 kompanija iz Rusije, desetak iz Beograda i preduzeća iz Crne Gore, BiH. Prijavljivanje još traje. Privrednici će u Beogradu razgovarati o saradnji u prenosu elekltrične energije, poljioprivredi, obrazovanju, turizmu, trgovini. Rusima trebaju stručne kompanije za gradnju objekata Svetskog prvenstva uz fudbalu 2018. godine.
Turistički radnici Srbije pripremaju se da u Rusiji predstave svoj zimski turizam. Za rusko tržište priprema se i srpsko voće i povrće. Samo je na nedavno završenom Sajmu hrane u Moskvi ugovoren izvoz 27,6 miliona dolara srpske hrane. U martu će u Beogradu biti napravljen i novi dogovor. Povećava se i izvoz našeg mesa iako su tu kriteriji stroži. Na izložbu će doći predstavnici velikih trgovinskih lanaca koji će na terenu videti robu koja ih zanima i ugovoriti uvoz.
Rusima je žao što privredna saradnja nije veća i žale se da su neki odnosi među nama već deset godina poremećeni. Čak stagnira i broj srpskih studenata u Rusiji. Recimo lane je tamo studiralo 124 Albanaca i samo 50 Srba.♦