Beograd od 19. marta do 10. aprila baletska prestonica sveta

Beograd od 19. marta do 10. aprila baletska prestonica sveta

25/02/2016 Off By

USPEH OVOG FESTIVALA POKAZUJE DA SVE MOŽETE POSTIĆI AKO SE POSVETITE POSLU. ZA MRGUDE KOJI STALNO ANALIZIRAJU SITUACIJU I SVE NEGIRAJU, POSTOJI ALTERNATIVA. TO SU IGRE NA SREĆU. TU SE NE ULAŽE NIKAKAV TRUD, SEDI SE UDOBNO U FOTELJI I OČEKUJE NAGRADA. OVIM FESTIVALOM POMAŽEMO KRITIČARIMA DA SHVATE DA SE MOŽE STIĆI DO SREĆE I USPEHA I BEZ KRITIKOVANJA, REKAO JE MINISTAR KULTURE IVAN TASOVAC


Info: RANKA ČIČAK

OD 19. marta do 10. aprila održaće se Trinaesti beogradski festival igre pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i u saradnji sa Delegacijom EU u našoj zemlji. Šef ove delegacije u Srbiji, Majkl Davenport zadovoljan je što već 4 godine podržava ovaj festival:

– Ove godine smo zajedno s Festivalom organizovali i master kurs za igrače. Počinje sledeće nedelje, a vodi ga italijanski majstor Perini. Interesovanje za upis je veliko, jer će to biti prilika da se srpski igrači zbliže s kolegama iz Evrope. Direktorka festivala, Ana Jung i njeni saradnici, napravili su sjajan posao. Srbija postaje centar svetske plesne scene.
Ministar kulture, Ivan Tasovac, koji je malo zakasnio, jer se zadržao na sednici Vlade, rekao je da je i za njega privilegija što je Ministarstvo kulture pokrovitelj ove manifestacije, pošto će na nju doći najveće zvezde igre i koreografije. Nastavio je rečima koje veoma podsećaju na reči premijera:
Uspeh ovog Festivala pokazuje da sve možete postići ako se posvetite poslu. Za mrgude koji stalno analiziraju situaciju i sve negiraju, postoji alternativa. To su igre na sreću. Tu se ne ulaže nikakav trud, sedi se udobno u fotelji i očekuje nagrada. Ovim festivalom pomažemo kritičarima da shvate da se može stići do sreće i uspeha i bez kritikovanja.
Gradonačelnik Siniša Mali kaže da je Festival važan za Beograd na kulturnoj mapi sveta. Po ovom brendu, glavni grad Srbije postao je prepoznatljiv. Osim toga, festival privlači i goste. Lane je na njega stiglo 22.000 posetilaca, a ove godine se očekuje više od 25.000 zaljubljenika u balet.
Devetnaestog marta će u Sava Centru nastupiti Holandski plesni teatar, 20. marta u Beogradskom dramskom pozorištu Kompanija Juvala Pika, 21. marta u Pozorištu na Terazijama Veronal iz Barselone, 23. i 24. marta je Sava centar otvoren za Kilijanove produkcije, 26. marta Beogradsko dramsko za -420PEOPLE iz Praga, 28 i 29 marta Pozorište na Terazijama za COMPLEXIONS iz Njujorka.
U Sava Centru će 30. marta igra i Dimitris Papajoanu iz Atine. Drugog aprila u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu igra Plesna kompanija iz Frankfurta, a u Beogradskom dramskom igrači iz Montreala. Kompanija Kristjana iz Kopenhagena nastupa 3. i 4. aprila u Pozorištu na Terazijama. U Beogradskom dramskom pozorištu su 5. aprila igrači iz Malte, 6. i 7. aprila Balet iz Rima. U Jugoslovenskom dramsko 9 aprila su igrači iz Tel Aviva, a 10 aprila u Madlenianumu igrači iz Lucerna.♦