25. februar

25. februar

25/02/2016 Off By
1888. – Umro srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Medicinu je završio u Pešti, a u Beču je usavršavao botaničke studije i upoznao Vuka Karadžića, prema čijem je savetu 1846. došao u Srbiju. Radio je kao lekar u Paraćinu, Jagodini i Kragujevcu, a 1856. je postao profesor Liceja, potom Velike škole u Beogradu, čiji je rektor bio šest puta. Proučavao je floru, faunu i mineralogiju Balkanskog poluostrva, posebno Srbije.

 

1570. – Papa Pije Peti ekskomunicirao iz crkve englesku kraljicu Elizabet Prvu, što je bilo bez ikakvog praktičnog značaja: ona je nastavila da neumoljivo progoni rimokatolike, učvršćujući prevlast anglikanske crkve.

1707. – Rođen italijanski pisac Karlo Goldoni, obnovitelj italijanske komedije koja je čamila u improvizacijama istrošene “komedije del arte”. Djela: komedije “Mirandolina”, “Ribarske svađe”, “Tvrdica”, “Kockar”, “Laskavac”, drama “Dalmatinka”.

1723. – Umro engleski arhitekta Kristofer Ren, osnivač Kraljevskog društva u Londonu i njegov prvi predsjednik od 1680. do 1682. Zaslužan je za usvajanje renesansnih arhitektonskih uzora i napuštanje duge tradicije zidanja u kasnogotičkom maniru. Poslije požara, koji je opustošio London 1666, uključujući 53 crkve, projektovao je niz zdanja, među kojima monumentalnu katedralu Svetog Pavla.

1778. – Rođen argentinski general i nacionalni heroj Hose de San Martin – oslobodilac Argentine, Čilea i Perua od španske kolonijalne vlasti, koji je sa Simonom Bolivarom predvodio južnoamerički pokret za nezavisnost. Ukinuo je ropstvo, proklamovao slobodu štampe, osnivao biblioteke i nastojao da kulturno preporodi narod.

1815. – Ubijen srpski vojvoda Stanoje Stamatović, poznat kao Stanoje Glavaš, jedan od čelnika Prvog srpskog ustanka, hajduk i borac protiv Turaka. Ubistvo je poslije propasti Hadži-Prodanove bune naredio Sulejman-paša. Na zboru u Orašcu 1804. odbio je da predvodi Prvi srpski ustanak i na njegov prijedlog za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe. Njegovo herojstvo u boju na Deligradu, u oslobađanju Prokuplja, opsadi Beograda i drugim bitkama opjevano je u narodnim pjesmama, a Đura Jakšić je napisao istorijsku dramu “Stanoje Glavaš”.

1841. – Rođen francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka. Radio je portrete, aktove, kompozicije iz savremenog života, mrtvu prirodu, pejzaže, s neuporedivim osećanjem za ljupka lica, srećan život i prefinjen kolorit i razvio je izraz karakterističan po svetloružičastim i modrim tonovima. U starosti je radio i skulpture, pretežno aktove jedre forme i žive impresionističke fakture.

1873. – Rođen italijanski operski pjevač Enriko Karuzo, jedan od najvećih tenora u istoriji opere. Bio je posebno cenjen kao izvođač rola u operama Đuzepea Verdija i Đakoma Pučinija i interpretator italijanske kancone. Jedan je od prvih pevača koji je snimio gramofonske ploče. Djela: “Uspomene”, “Metodi pevanja”.

1885. – Njemačka je anektirala Tanganjiku i Zanzibar.

1888. – Umro srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Medicinu je završio u Pešti, a u Beču je usavršavao botaničke studije i upoznao Vuka Karadžića, prema čijem je savetu 1846. došao u Srbiju. Radio je kao lekar u Paraćinu, Jagodini i Kragujevcu, a 1856. je postao profesor Liceja, potom Velike škole u Beogradu, čiji je rektor bio šest puta. Proučavao je floru, faunu i mineralogiju Balkanskog poluostrva, posebno Srbije. Opisao je oko 80 nepoznatih biljnih i životinjskih vrsta. Otkrio je endemsko-reliktni četinar poznat kao “Pančićeva omorika” i reliktne ramondije. Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu. Objavio je oko 30 radova iz botanike, zoologije, geologije, mineralogije, šumarstva, arheologije. Dela: “Flora Kraljevine Srbije”, “Ptice Srbije”, “Ribe Srbije”.

1899. – Umro osnivač britanske novinske agencije Rojters njemački Jevrejin Paul Julijus fon Rojter, po kojem je nazvana najstarija svetska agencija.

1948. – Komunisti su u Čehoslovačkoj prigrabili vlast “februarskim udarom”, prinudivši premijera Eduarda Beneša da prihvati ostavke nekomunista u vladi.

1954. – Egipatski predsednik Mohamed Nagib prinuđen da podnese ostavku, a svu vlast je kao premijer i predsednik Revolucionarnog saveta preuzeo Gamal Abdel Naser – njegov blizak saradnik, prilikom obaranja kralja Faruka Prvog u julu 1952.

1956. – U govoru na 20. kongresu Komunističke partije SSSR Nikita Hruščov je osudio diktatorsku vladavinu Josifa Staljina.

1972. – Sovjetski vasionski brod “Luna 20” vratio se na Zemlju sa uzorcima Mesečevog tla.

1976. – SAD su stavile veto na rezoluciju UN, kojom je osuđena izraelska aneksija istočnog Jerusalima.

1983. – Umro američki pisac Tomas Lenijer Vilijams, poznat kao Tenesi Vilijams, koji je slikao svet ljudske izjalovljenosti u kojem seks i nasilje narušavaju atmosferu romantične harmonije. Često je napadan zbog sklonosti ka šokantnom i senzacionalnom. Dela: drame “Staklena menažerija”, “Tramvaj nazvan želja”, “Mačka na usijanom limenom krovu”, “Tetovirana ruža”, “Nežna ptica mladosti”, “Leto i dim”, “Noć iguane”, “Camino real”, “Odeća za letnji hotel”, “Ne o slavujima”, romani “Rimsko proleće gospođe Ston”, “Moize i svet razuma”, zbirke priča “Jedna ruka”, “Tvrda šećerlema”, zbirka pesama “U zimu”.
1991. – Iračka raketa “skad” je u Zalivskom ratu pogodila kasarnu američkih marinaca kod saudijskog grada Dahran i usmrtila 28 vojnika.

1993. – Kim Jong Sam preuzeo dužnost predsednika Južne Koreje kao prvi civil na čelu te azijske države posle 32 godine.

1994. – SAD su proterale ruskog diplomatu Aleksandra Lisenka, tvrdeći da je reč o šefu ruskih obaveštajaca u Vašingtonu.

1995. – Londonski dnevnik “Gardijan” objavio da su muslimani tajno naoružavani preko aerodroma u Tuzli, uz podršku NATO pakta, čime je na najgrublji način kršena rezolucija UN.

2003. – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ratifikovao Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i SRJ.

2004. – Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o izboru predsednika Republike, kojima je ukinuta odredba da na izbore u prvom krugu mora izaći 50 odsto građana da bi oni uspeli.♦