Kriza u redovima EU: Češka razmišlja o razvodu

Kriza u redovima EU: Češka razmišlja o razvodu

24/02/2016 Off By

Sledimo Veliku Britaniju: Bohuslav Sobotka

“UKOLIKO BRITANIJA NAPUSTI EU, ZA NEKOLIKO GODINA MOŽEMO OČEKIVATI DISKUSIJE O NAŠEM ODLASKU. UTICAJ MOŽE BITI VEOMA VELIK”, REKAO JE SOBOTKA ČEŠKOJ NOVINSKOJ AGENCIJI “ČTK”


Info: SRNA

ČEŠKI premijer Bohuslav Sobotka izjavio je da očekuje da će biti pokrenuta diskusija da njegova zemlja istupi iz članstva evropskog bloka ukoliko Velika Britanija na referendumu u junu donese odluku o izlasku iz EU.

Prema rezultatima ankete agencije “STEM”, objavljene u oktobru prošle godine, tri petine Čeha je izjavilo da je nezadovoljno članstvom u EU, a 62 posto je najavilo da bi na referendumu glasalo protiv ostanka u bloku.
“Ukoliko Britanija napusti EU, za nekoliko godina možemo očekivati diskusije o našem odlasku. Uticaj može biti veoma velik”, rekao je Sobotka češkoj novinskoj agenciji “ČTK”.
On smatra da bi eventualni izlazak Češke mogao izazvati ekonomske i sigurnosne probleme i povratak pod rusku sferu uticaja.
Prema njegovim mišljenju, sličan postupak predstavljao bi “apsolutnu negaciju razvoja događaja nakon 1989. godine”, kada je nekadašnja Čehoslovačka odbacila sovjetski režim i tako izašla iz sfere uticaja SSSR.
Referendum o izlasku Velike Britanije iz EU zakazan je za 23. juni.♦