Sertić sa MMF-om o privatizaciji i javnim preduzećima

Sertić sa MMF-om o privatizaciji i javnim preduzećima

22/02/2016 Off By

SERTIĆ JE GOVOREĆI O PRIVATIZACIJI ISTAKAO JE SU U FOKUSU 10 STRATEŠKIH PREDUZEĆA KOJIMA 31. MAJA ISTIČE ZAŠTITA OD POVERILACA I NAGLASIO DA U SLUČAJU OVIH PREDUZEĆA PRODUŽETKA ROKOVA NEĆE BITI


Info: PRESS MINISTARSTVA

MINISTAR privrede Željko Sertić razgovarao je danas sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda o aktivnostima Ministarstva na okončanju procesa privatizacije, reformi javnih preduzeća i unapređenju sistema i procesa stečaja u Srbiji.

Ministar Sertić je govoreći o privatizaciji istakao je su u fokusu 10 strateških preduzeća kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca i naglasio da u slučaju ovih preduzeća produžetka rokova neće biti. Kao najveći problem u ovoj grupi preduzeća Sertić je izdvojio RTB Bor i JP PEU Resavica, ali i naglasio da je Vlada Srbije odlučna da pronađe optimalna rešenja. „Problem ovih preduzeća nije samo ekonomski, već i socijalni i politički. Želimo da nađemo najoptimalnija rešenja i zato se rade temeljne analize i sagledavaju svi aspekti i moguća rešenja. Videćemo koja će se mogućnosti pokazati kao najbolje za državu, preduzeća i radnike, ali ono što je sigurno, država više neće finansijski pomagati ova preduzeća“, rekao je Sertić.
Ministar je ukazao da se u saradnji sa Svetskom bankom intenzivno radi na unapređenju sistema i institucija za sprovođenje stečaja kako bi ovi procesi bili efikasniji i u službi ozdravljenja privrede.
Govoreći o javnim preduzećima, Sertić je rekao da je danas u Narodnoj skupštini počinje rasprava o Predlogu zakona o javnim preduzećima kojim se omogućava bolji sistem kontrole, personalizuje odgovornost i omogućava profesionalizacija menadžmenta. „Ovaj zakon je osnov za temeljnu i potpunu reformu ovih preduzeća“.♦