LSV: Hitno vratiti jezik društvene sredine u škole

LSV: Hitno vratiti jezik društvene sredine u škole

21/02/2016 Off By

 

LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE VEĆ DUŽE VREME APELUJE DA SE JEZIK DRUŠTVENE SREDINE VRATI U VOJVOĐANSKE ŠKOLE, JER SMATRAMO DA SE NJEGOVO IZUČAVANJE TOKOM SEDAMDESETIH I OSAMDESETIH GODINA PROŠLOG VEKA, POKAZALO KAO IZUZETNO DOBRO I DA JE UMNOGOME DOPRINELO BOLJEM RAZUMEVANJU I SUŽIVOTU SVIH NACIONALNIH ZAJEDNICA


Info: ALEKSANDAR MARTON I OLENA PAPUGA

 

LIGA socijaldemokrata Vojvodine insistira da Ministarstvo prosvete hitno u redovnu nastavu u osnovnim školama vrati izučavanje jezika društvene sredine, kao i da prilikom najavljene racionalizacije u prosveti i gašenja odeljenja sa manje od 15 učenika vodi računa da ne dovede i do gašenja razreda u kojima se nastava odvija na jezicima nacionalnih zajednica.olena

Liga socijaldemokrata Vojvodine već duže vreme apeluje da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica.

Zato je dobra vest što je Akcionim planom za poglavlje 23. predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda, kao i što taj plan podrazumeva i formiranje nadležne radne grupe. Ovakav stav ostavlja prostora za uvođenje jezika društvene sredine u osnovne škole u AP Vojvodini, koji moraju pratiti i adekvatne zakonske promene.

Sada ne treba odugovlačiti i tu aktivnost ostavljati za period posle izbora, ili trenutak kada budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pristupanju EU. Budući da to zaista nije teško učiniti, apelujemo da nadležni više ne gube vreme i da već sada krenu aktivnosti vezane za zakonska usaglašavanja.

Republika Srbija je 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima i obavezala se na afirmativno delovanje u cilju očuvanja i osnaživanja pozicije manjinskih ili regionalnih jezika. Ta povelja naglašava važnost interkulturalizma i višejezičnosti.

Upravo zato u susret današnjem, Međunarodnom danu maternjeg jezika, upozoravamo i da bi nakon nedavne privatizacije elektronskih medija, koja je dovela do gašenja većina manjinskih medija u Vojvodini, najavljena racionalizacija u prosveti mogla bi još pogoršati položaj nacionalnih zajednica. U vezi sa tim, apelujemo na Ministarstvo prosvete i da prilikom promene u organizaciji nastave ne gasi odeljenja na jezicima nacionalnih zajednica, kao i da se vodi računa o tome da neophodni udžbenici stižu na vreme.

Pripadnici nacionalnih zajednica prilikom službene upotrebe i izdavanja ličnih dokumenata na maternjem jeziku i dalje često nailaze na barijere. Zbog toga je izuzetno važno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije omogući da se u svakoj policijskoj upravi na teritoriji Vojvodine dokumenta mogu izdati na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini.♦