LSV: Menjajte zakon, ne dajte zemlju strancima!

LSV: Menjajte zakon, ne dajte zemlju strancima!

14/02/2016 Off By

I DOK REPUBLIKA HRVATSKA, IAKO JE ČLANICA EU, OVIH DANA PRODUŽAVA ZABRANU PRODAJE ZEMLJE STRANCIMA, REPUBLIKA SRBIJA JOŠ NE ČINI NIŠTA DA ZAŠTITI VOJVOĐANSKE POLJOPRIVREDNIKE I SAČUVA VOJVOĐANSKE ORANICE! IAKO BI PUNO MOGLA, BEZ OBZIRA NA TO KAKAV JE SSP POTPISAN


Info: PRESS LSV

ZA MANJE od godinu i po dana, 1. septembra 2017. stupiće na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojoj će državljani zemalja Evropske unije moći da kupuju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani, bez ograničenja. Kolika god cena bila, njima će biti jeftina, jer je zemlja u EU skupa.

I dok Republika Hrvatska, iako je članica EU, ovih dana produžava zabranu prodaje zemlje strancima, Republika Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice! Iako bi puno mogla, bez obzira na to kakav je SSP potpisan.

Primera ima u više država članica EU, ali Slovačka je, recimo, propisala da stranci mogu kupiti zemlju, uz uslov da žive deset godina u toj državi, da se bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ dâ neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

Republika Srbija je šansu za unošenje takvih uslova imala prilikom nedavnih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Uprkos apelima, nije učinjeno ništa!

Naprotiv, zakon se donosio samo zato da bi se u njemu našla odredba po kojoj se 30 odsto zemlje može izdati pravnim licima na 30 godina bez ikakvih kriterijuma i da bi se ukinulo pravo paorima da se žale na rezultate licitacije.
U međuvremenu, o obrađivanju državne zemlje se pregovara, videli smo to u Somboru, sa lokalnim kabadahijama iz SNS, a ionako male subvencije su umanjene na trećinu. Sa ovakvim mehanizmom i sramotnim ophođenjem prema poljoprivredi pobeći će svi u inostranstvo da tamo rade za nekog gazdu.

Kao da se vlast trudi da zatre vojvođanskog paora I raskrčmi zemlju pod našim nogama!♦