Istorijski susret pape Franje i patrijarha Kirila

Istorijski susret pape Franje i patrijarha Kirila

13/02/2016 Off By

POŠTO SU SE TRI PUTA POLJUBILI U OBRAZ, DVOJICA POGLAVARA SU PRVO KRATKO RAZGOVARALA PRED KAMERAMA NEKOLICINE FOTOGRAFA U SALONU NA AERODROMU JOSE MARTI U HAVANI


Info: AGENCIJE

PAPA Franjo i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastali su se juče u Havani skoro 1000 godina posle raskola istočnog pravoslavlja s Rimom, što je prvi susret u istroriji između jednog pape i ruskog patrijarha.

Dvojica verskih čelnika, gosti komunističke kubanske vlade, razmotrili su jedan milenij dug raskol između Zapadnog i Istočnog kršćanstva.
Kubanski predsednik Raul Castro i kardinal Jaime Ortega, najviši crkveni predstavnik na Kubi, pozdravili su Papu kad je izašao iz aviona, nekoliko minuta pre nego što se Franjo sreo s patrijarhom Kirilom.
Pošto su se tri puta poljubili u obraz, dvojica poglavara su prvo kratko razgovarala pred kamerama nekolicine fotografa u salonu na aerodromu Jose Marti u Havani.
Papa je tada rekao: “Konačno smo se sreli, mi smo braća”, izrazio je zadovoljstvo papa Franjo, dodavši: “Očigledno je ovo Božja volja”.
“Sada su stvari jasnije”, rekao je ruski patrijarh s belom bradom i “kukolom” na glavi, tradicionalnim belim pokrivalom sa znakom krtsa.
Franjo i Kiril su se zatim povukli u pratnji tumača i funkcionera crkvi koji su u najvećoj tajnosti pripremali ovaj susret: metropolita Hilariona, upravnika za spoljne odnose u Moskovskoj patrijaršiji i švajcarskog kardinala Kurta Kocha, predsednika Papinskog veća za ostvarivanje jedinstva hršćana. ♦