Beograd: otvoren novi turistički informativni centar

Beograd: otvoren novi turistički informativni centar

12/02/2016 Off By

MINISTAR LJAJIĆ JE POTVRDIO DA JE OVO PRVI PUT POSLE SEDAM GODINA IMAMO TOLIKI PORAST DOMAĆIH TURISTA: „TO OHRABRUJE ALI I GOVORI DA OVAJ VELIKI POTENCIJAL NISMO ZNALI DA KORISTIMO


Info: RANKA ČIČAK

POTPREDSEDNIK vlade i ministar turizma Rasim Ljajić i direktorka turističke organizacije Srbije Marija Labović otvorili su večeras novi turistički informativni centar u Beogradu. Posle toga su svi gosti ove svečanosti krenuli pred Skupštinu grada na čijoj je fasadi projektovan hologramski prikaz turističkih atrakcija Srbije.

Marija Labović rekla je da smo prošle godine imali 12 posto domaćih turista više nego lane. Ministar Ljajić je potvrdio da je ovo prvi put posle sedam godina imamo toliki porast domaćih turista: „To ohrabruje ali i govori da ovaj veliki potencijal nismo znali da koristimo. Zato smo pokrenuli ovu akciju sa vaučerima. Prošle godine je bio pilot projekat, a ove godine očekujemo preko 56.000 vaučera. Za toliko imamo i potsticajnih sredstava. Očekujem da ćemo sve vaučere podeliti. Postoji veliki interes, posebno penzionera. U ovih prvih mesec dana više od pola prijavljenih za vaučere su penzioneri. Što se tiče stranih turista godinama unazat on trocifreno raste. Takvim podatkom malo koja zemlja može da se pohvali.
Na pitanje Balkanekspresarb da li bi i u novoj vladi želeo da bude ministar turizma Ljajić kaže da ne zna, ali da ima još mnogo posla:
– Kad ste me već pitali radim mnogo. Ovo je mesec turizma. Imamo čitav niz akcija, naročito na predstojećem Sajmu turizma. Ovog meseca ćemo postaviti i kamen temeljac za izgradnju Doma trubača u Guči. To je bio zahtev lokalne samoupravre i organizatora Festivala u Guči. Pustili smo besplatnu vaj faj zonu na graničnom prelazu Horgoš. Uskoro ćemo to uraditi i na prelazu Batrovci. Imamoi novu internet prezentaciju turističke organizacije Srbije. Na Sajmu turizma imaćemo više sastanaka sa mojim slovenačkim kolegom, sa predstavnicima ruskog Minustarstva turizma i ministarstva turizma arapskih zemalja, zatim sa crnogorskim ministrom turizma.
– Sajam turizma otvoriče Premijer, kao što je to bilo i prošle godine. To govir o značaju koji Vlada daje turizmu. Čini mi se da smo konačno postigli da turizam dobije puno pravo građanstva u ovoj zemlji i da mu se da onaj značaj koji realno ima u privrednom razvoju i oporavku državre.♦