Žarko Korać: Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih

Žarko Korać: Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih

07/02/2016 Off By
Žarko Korać

 

„Srbija je sa naprednjačkom vlašću zaustavila proces suočavanja sa prošlošću, a o tome svedoči činjenica da one koji su na Haškom tribunalu osuđeni za ratne zločine u Srbiji dočekuje kao heroje, čime želi da pošalju poruku da su nepravedno osuđeni“, rekao je Korać na međunarodnoj konferenciji „Regionalno pomirenje: dometi i problemi“, koja je održana u Beogradu


Info: AGENCIJE

PREDSJEDNIK Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao je da Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih, bez obzira na formalne poruke koje danas šalje njena vlast.

„Čini se da se razlog za popularnost Srpske napredne stranke ne krije u njenoj evropskoj orijentaciji nego u uverenju građana da je evropski put samo privremen, a da vlast ne odustaje od nacionalnog, odnosno ratnog programa definisanog krajem osamdesetih i početkom devedesetih“, rekao je Korać na međunarodnoj konferenciji „Regionalno pomirenje: dometi i problemi“, koja je održana u Beogradu.
Korać je dodao da je odnos vlasti Srbije prema pomirenju u regionu licemjeran, a da je nemoguće ući u taj proces „bez pravljenja inventara šta se desilo tokom devedesetih“, za šta ne postoji nikakva volja.
„Srbija je sa naprednjačkom vlašću zaustavila proces suočavanja sa prošlošću, a o tome svedoči činjenica da one koji su na Haškom tribunalu osuđeni za ratne zločine u Srbiji dočekuje kao heroje, čime želi da pošalju poruku da su nepravedno osuđeni“, kazao je Korać.
On je istakao da je vlast u Srbiji uzurpirala temu pomirenja u regionu, što je veoma opasno, jer oni u tome nisu iskreni, što najbolje govori odnos prema Bosni i Hercegovini. Korać je izrazio bojazan da će u svetlu predizbornih aktivnosti u Srbiji odnosi u regionu biti dodatno pogoršani, jer će vlast u kampanji na taj način prikupljati jeftine političke poene.
Konferencija “Regionalno pomirenje: dometi i problemi” održava se u Beogradu u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava, uz podršku američke fondacije NED i Open Society fondacije..♦