LSV:Još jedan naprednjački udarac na paore!

LSV:Još jedan naprednjački udarac na paore!

06/02/2016 Off By

U Somboru državnu zemlju bespravno zauzimaju „budući investitori“ a o državnoj zemlji ne dogovara sa institucijama nego sa lokalnim kabadahijama iz SNS


Miloš Šibul, predsednik Lige paora Vojvodine

LIGA paora Vojvodine zahteva od svih nadležnih da se hitno od iduće nedelje, u dogovoru sa poljoprivrednicima, napiše a zatim hitno u parlamentu usvoji novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i da se donese plan koji će zaštititi vojvođanske paore od propasti koja im se sprema. U samo nekoliko dana videli šta se već radi vojvođanskim poljoprivrednicima!

Subvencije su umanjene tri puta.  U Somboru državnu zemlju bespravno zauzimaju „budući investitori“ a o državnoj zemlji ne dogovara sa institucijama nego sa lokalnim kabadahijama iz SNS.  Otkriveno je i da je naprednjačka vlast iz zakona izbrisala mogućnost da se paori mogu i žaliti na rezultat licitacije, što znači da kad komisija zemlju dodeli „podobnim paorima“, zakonski ne može više ništa da se učini.
Danas u Alibunaru vidimo recept koji će se sigurno primenjivati i u drugim opštinama. Tamošnja SNS-SPS vlast namerava da onemogući paore da imaju pravo prečeg zakupa zemlje – ograničavanjem broja stoke koji mogu da drže.
Dakle, vlast u Opštini Alibunar, najsiromašnijoj opštini u Vojvodini i jednoj od nasiromašnijih u čitavoj Srbiji, kao razlog za ograničenje broja stoke navodi – smrad.
Ovo je poljoprivredni kraj i ne može da miriše na promincle i parfem. U Švajcarskoj se takođe osećaju krave, ali nikome ne pada na pamet da kaže ni reč pošto Švajcarska živi i od sira i čokolada i čuvena je u svetu po tome!
Da je zaista smrad smetnja, vlast je trebalo da najpre planom regulacije obezbedi zonu na kojoj bi se nalazile farme van naseljenog mesta, da tamo izgrade trafo stanicu, priključak za vodu i pristupne puteve, a onda daju paorima pristojan rok da tamo premeste stoku i živinu.
Umesto toga, vlast u Alibunaru, gde je prosek plata 29 hiljada dinara, tera poljoprivrednike da pokolju stoku i živinu i koči ih u uzimanju državne zemlje po pravu prečeg zakupa.
Još jednom, vojvođanskim paorima je potrebna pomoć sada, odmah. Vojvođanski paori sigurno neće sa ćutke mirom gledati svu ovu nepravdu i otimanje.♦