Skupština Srbije:Posle velike svađe i vređanja Bratislav Gašić smenjen

Skupština Srbije:Posle velike svađe i vređanja Bratislav Gašić smenjen

05/02/2016 Off By

Dragan Šutanovac na Tviteru je napisao „ko o čemu, Maja o poštenju“, upoređujući to sa izrekom – „ko o čemu, kurva o poštenju“ i izazvao poslanike vladajuće stranke da napušte zasedanje. Premijer Vučić je rekao da se slaže sa svojim drugovima, ali da on mora da ostane kao predlagač smene ministra


 

Info: RANKA ČIČAK

SEDNICA Skupštine Srbije posvećena smeni ministra odbrane, Bratislava Gašića, pretvorila se danas u žestok sukob poslanika vladajuće koalicije i opozicije. Obrazlažući svoj predlog o smeni Gašića zbog poznate rečenice kako voli kad novinarke brzo kleknu, premijer Aleksandar Vučić je poručio opoziciji kako njegova Vlada smenjuje svog najboljeg ministra zbog njegove nepristojne izjave, ali da današnja opozicija tako nije postupala prema svojim rukovodiocima, kada su, vladajući Srbijom vređali političke neprijatelje. Podsetio je na neke trenutke kada su demokrate vređale novinarke:

– Kad je novinarka Ala pitala potpredsednika DS koja kola vozi, on je odgovorio – sta te boli šta sam ja kupio… Šta se smejete kada vređa novinarke Goran Ješić. Kada mu je prijatelj predbacio što vređa novinarku, on je odgovorio – kakva novinarka i novine, takav i odgovor. Ona uopšte nije novinarka. To sto oni prave nisu novine. Vaši lideri su često novinare nazivale polusvetom. Jednog su novinara nazvali magarcem s velikim M. U vašoj su stranci postali popularni napadi na žene, posebno one koje drukčije misle.
Dok je ovo govorio, premijer je prekidan dobacivanjima Dragana Šutanovca. Nataša Vučković mu je rekla da je i ranije bilo smene ministara i da je Mlađan Dinkić smenjen u vreme dok je vladala današnja opozicija. Zatim je Šutanovac tražio repliku, ali od predsednice Maje Gojković nije dobio reč. Dragoljub Mićunović je u znak protesta počeo da maše rukama, situacija se zaoštrila. Data je pauza od 10 minuta. Novinari su potrčali u hol, jer su žene poslanice SNS najavile izjavu. Rekle su da cela njihova poslanička grupa napušta sednicu zbog toga sto je Šutanovac na tviteru teško uvredio Maju Gojković. Napisao je „ko o čemu, Maja o poštenju“, upoređujući to sa izrekom – „ko o čemu, kurva o poštenju“. Posle poslanika SNS, sednicu su napustili i svi poslanici njihove koalicije i stranaka koje podržavaju SNS. Premijer Vučić je rekao da se slaže sa svojim drugovima, ali da on mora da ostane kao predlagač smene ministra.
Za to vreme, u holu, dok su poslanici napuštali zgradu, potpredsednik Skupštine, Konstantin Arsenović pao je u nesvest. Hitna pomoć prevezla ga je na VMA.
Vučić je ostao sam pred napadima opozicije. Marko Đurišić rekao mu je kako je cela farsa oko uvrede Maje inscenirana, kako bi se napravila ravnoteža sa Gašićevim ponašanjem. Uzalud je premijer ponavljao da to nije tačno i da on želi samo uvođenje pristojnosti u političko komuniciranje. Janko Veselinović je novinarima u holu poručio telefonom, da nije došao na sednicu, jer je znao da će se od nje napraviti predizborno političko pozorište.
Palo je još mnogo teških optužbi. Ministar je smenjen, ali Dragan Šutanovac, a ni njegovi istomišljenici nisu se izvinili zbog vređanja preko tvitera.♦