Kamatica: Čemu služi EKS i NKS kod kredita?

03/02/2016 Off By

 

Dušan Uzelac

Kako bi njihova ponuda izgledala bolje u odnosu na ponudu konkurencije, banke  se u promociji svojih ponuda koriste marketiškim trikovima i u prvi plan ističu vrednost NKS ili EKS stope. Takve ponude izgledaju primamljivo ali u isto vreme i zbunjujuće


 

KREDITI nikad nisu bili povoljniji, a banke se neprekidno utrkuju koja će dati ponudu po povoljnijim uslovima u odnosu na konkurenciju.Za jeftinije cene kredita u velikoj meri je zaslužna i odluka Narodne Banke Srbije koja je snizila referentnu kamatnu stopu na rekordni minimum, pa samim tim dala prostora bankama da daju povoljnije kredite građanima i privredi.

Kako bi njihova ponuda izgledala bolje u odnosu na ponudu konkurencije, banke  se u promociji svojih ponuda koriste marketiškim trikovima i u prvi plan ističu vrednost NKS ili EKS stope. Takve ponude izgledaju primamljivo ali u isto vreme i zbunjujuće.
“ NKS je nominalna kamatna stopa tj. osnovna kamata koja predstavlja cenu kredita. Njom je definisano koliko morate platiti uslugu pozajmice. Prilično jednostavno i uporedivo ako gledate samu pozajmicu.  Međutim, tržišna borba za klijenta i razvijene marketing metode su nam donele dosta varijacija na temu kreditnih proizvoda pa sada imate kombinovanje kredita sa tekućim računom, kreditnom karticom, osiguranjem kredita i sl. “- kaže Dušan Uzelac direktor finansijskog portala Kamatica.
– Pored toga često će uslov za dobijanje kredita biti i dodatne aktivnosti koje predstavljaju dodatni trošak npr. izveštaj kreditnog biroa, procena nekretnine, osiguranje kredita i drugo. Upravo to povećava cenu koju ćete na kraju platiti i tako NKS gubi smisao jer pored osnovne cene pozajmice potrebno je da platite i prateće proizvode i troškove.
Tada na scenu stupa EKS tj. efektivna kamatna stopa koja predstavlja objedinjenu cenu koštanja kredita sa svim pratećim troškovima. EKS tada postaje uporediv za različite ponude različitih banaka. Zato prilikom potrage za kreditom tražite da vam kažu kolika je efektivna kamatna stopa i izaberite ponudu koja nudi najmanji EKS.  – objašnjava Uželac
On takođe ističe da je potrebno da prethodno definišite koliki iznos vam treba i koliko dugo biste ga otplaćivali a zatim isto pitanje postavite u više banaka. To možete uraditi lično ali i telefonski, mailom.
Dodatno, ukoliko imate bolju ponudu napomenite je, iznenadićete se kada na to odreaguju sa još povoljnijom ponudom. – kaže Uzelac.♦