Dan holokausta: Država da jasno pokaže da fašizmu nema mesta u našoj zemlji

Dan holokausta: Država da jasno pokaže da fašizmu nema mesta u našoj zemlji

27/01/2016 Off By

 

Dan za danom istorija se brutalno prekraja i jedan za drugim, nižu se procesi rehabilitacija kvislinga i fašista sve do Milana Nedića


 

Aleksandar Marton, pokrajinski poslanik LSV

MEĐUNARODNI dan sećanja na žrtve holokausta, 27. januar,  dan je velike tuge i sećanja na velike zločine i strahote. Na žalost u Republici Srbiji na današnji dan, moramo konstatovati da država ne čini dovoljno da pokaže da fašizmu, antisemitizmu i svakoj vrsti netrpeljivosti nema mesta u našoj zemlji.

 

Dan za danom istorija se brutalno prekraja i jedan za drugim, nižu se procesi rehabilitacija kvislinga i fašista sve do Milana Nedića.

Tri meseca je prošlo od kako je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo od optužnice za nasilničko ponašanje protiv sedmorice neonacista koji su napali antifašističku kolonu  7. oktobra 2007. u Novom Sadu. Tako će posle šest godina od početka suđenja, samo dvojici od njih biti suđeno i to po optužnici koja relativizuje njihovu odgovornost za nasilje.

Dva meseca je prošlo od skupa u samom centru Novog Sada koji je organizovao pokret „Obraz“. Iako je njihov rad Ustavni sud Srbije zabranio pre tri i po godine zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje, oni ni tada – nisu uhapšeni.

Više od godinu dana je prošlo, a još nema vesti o početku suđenja uhapšenima za paljenje pekara u nekoliko gradova i opština u Vojvodini, samo zato što su njihovi vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice.

Preblagim odnosom u svim navedenim slučajevima, Republika Srbija poručuje da fašizam i nasilje ovde nemaju adekvatan odgovor pravne države.

Krajnji je trenutak da se to promeni.♦