LSV: izjava predsednika Nikolića – manifestacija zapanjujućeg stepena neukosti

LSV: izjava predsednika Nikolića – manifestacija zapanjujućeg stepena neukosti

26/01/2016 Off By

 

Podsećamo predsednika Nikolića i javnost da narativ o „srpskom genetskom materijalu i kodu“ pripada ideologiji rasizma. Takođe, stav Tomislava Nikolića da će Banka za matične ćelije „sačuvati najlepše karakteristike srpskog naroda“, osim što je naučno neistinita – može se oceniti kao eklatantan primer eugenike. Eugenika kao rasistička disciplina o „superiornim“ i „inferiornim“ rasama i važan segment fašističkih ideologija, ostavila je zastrašujuće posledice u XX veku


 

Info: PRESS LSV

STRUČNI savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine sa nevericom i žaljenjem konstatuje da je predsednik Tomislav Nikolić u još jednom javnom istupu manifestovao zapanjujuć stepen neukosti, izlažući javnoj poruzi državu na čijem se čelu nalazi.

Podsećamo predsednika Nikolića i javnost da narativ o „srpskom genetskom materijalu i kodu“ pripada ideologiji rasizma. Takođe, stav Tomislava Nikolića da će Banka za matične ćelije „sačuvati najlepše karakteristike srpskog naroda“, osim što je naučno neistinita – može se oceniti kao eklatantan primer eugenike. Eugenika kao rasistička disciplina o „superiornim“ i „inferiornim“ rasama i važan segment fašističkih ideologija, ostavila je zastrašujuće posledice u XX veku.

Ukazujemo javnosti, ali i samom predsedniku Nikoliću, da su osnov svake nauke, između ostalog, naturalizam, materijalizam, skepticizam i kritička misao, te je pozivanje na boga, kao što je bio slučaj sa jučerašnjim predsednikovim govorom na polaganju kamena temeljca za izgradnju jedne naučne ustanove – u stvari negacija naučnog pogleda na svet. Pri tome, on je pogazio načelo jednakosti građana i ustavni princip sekularnosti, ali i izvrgao ruglu sve ljude u Srbiji kojima je nauka poziv.

Posao svake moderne i uređene države jeste da obezbedi što bolje uslove i povoljnije okruženje naučnicima i drugim darovitim pojedincima u društvu, a ne da ih svesno ili nesvesno ponižava besmislicama i rasističkim idejama o nacionalnom genetskom materijalu. Nauka u Srbiji je odavno ugrožena zbog bednog materijalnog statusa, a sve češći udari predsednika Nikolića na profesionalni i moralni integritet naučnih radnika čine njihov položaj u Srbiji još težim.♦