Grčka: najavljeni generalni protesti

Grčka: najavljeni generalni protesti

21/01/2016 Off By

Put koja povezuje zapadnu Grčku s Turskom je blokiran, a blokade su predviđene u severnoj i srednjoj Grčkoj tokom dana.U međuvremenu pomorci su nastavili 48-časovni štrajk i većina trajekata je ostala u pristaništa. Željeznički saobraćaj je usporen zbog štrajka radnika


Info: AGENCIJE

GRČKI poljoprivrednici blokirali su ključne pristupne ceste svojim traktorima u znak protesta protiv mogućeg smanjivanja penzija i povećanja poreza koji su se proširili zemljom.

Put koja povezuje zapadnu Grčku s Turskom je blokiran, a blokade su predviđene u severnoj i srednjoj Grčkoj tokom dana.
U međuvremenu pomorci su nastavili 48-časovni štrajk i većina trajekata je ostala u pristaništa. Željeznički saobraćaj je usporen zbog štrajka radnika.
Više od 2.000 advokata, inženjera, beležnika, farmaceuta, lekara i drugih samozaposlenih ljudi okupilo se na protestima u Atini u podne uzvikujući: “Mi kažemo ne penzionerskim reformama”.
Očekuje se da će štrajkovi u javnom sektoru početi 4. februara.

Vlada je pod pritiskom da sprovede penzione reforme kao preduslov za daljnju finansijsku pomoć. Među planiranim merama su rezanja oko 15 posto za nove penzionere.

MMF i Evropska unija uzdržane su prema predlogu grčke penzione reforme zbog toga što bi se delom finansirale povećanjem doprinosa poslodavaca i zaposlenika a što bi, kako smatraju, spriječilo privredni oporavak i stvaranje novih radnih mesta.

Cipras je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu izjavio kako ne bi trebalo da se sprovede još jedno smanjenje penzija nakon prethodnih 12 reformi koje su smanjile razne povlastice za penzionere od 2010.♦