Skupština Srbije o zakonima o policiji, javnom redu i miru

Skupština Srbije o zakonima o policiji, javnom redu i miru

18/01/2016 Off By

Liga socijaldemokrata Vojvodine zamerila je što Zakon o policiji ne predviđa formiranje vojvođanske policije. Poslanik Dejan Čapo rekao je da LSV neće odustati sve dok se ne usvoje svi njeni predlozi

Info: RANKA ČIČAK

RASPRAVLJAJUĆI danas o zakonima o policiji, javnom redu i miru, javnom okupljanju, oglašavanju, informacionoj bezbednosti i o tumačenju Zakona o elektronskim medijima i autorskim pravima, poslanici Skupštine Srbije ponovo su pokazali koliko je veliki jaz između pozicije i opozicije.

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović obrazložio je zakone i, uz amandmane, uglavnom dobio podršku većine poslaničkih grupa. Predlagač je pohvaljen što je ceo set policijskih zakona usklađen s demokratskom praksom zapada i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.
Međutim, Liga socijaldemokrata Vojvodine odmah je zamerila što Zakon o policiji ne predviđa formiranje vojvođanske policije. Poslanik Dejan Čapo rekao je da LSV neće odustati sve dok se ne usvoje svi njeni predlozi:
– Nećemo odustati ni od traženja da se zabrani prodaja zemlje strancima i tajkunima. A što se policije tiče, od predloga iz 2003. godine da se formira vojvođanska policija, pa do danas, ovo pitanje se uporno izbegava. Mi u Vojvodini ne želimo paralelne policijske snage, već samo posebnu organizacionu strukturu MUP-a Srbije na teritoriji Vojvodine. Ako je ukidanje vojvođanske policije posledica puča Miloševićevog režima iz 1988 godine, onda se ta i takva policija mora vratiti. Ustav Vojvodine iz 1994 godine, pored ekonomske, omogućio je Vojvođanima deceniju ipo lične sigurnosti. Naši policajci imali su svoje helikoptere, najsavremeniju tehniku i bili plaćeni 70 posto više nego kolege u drugim delovima države. Zato mi predlažemo da se formira policijski sekretarijat za Vojvodinu sa sedištem u Novom Sadu.
Nebojša Stefanović odgovorio je na ovo kako se nada da nikakve vojvođanske policije neće biti dok postoji Republika Srbija. Postojaće samo jedna, srpska policija.
Dragan Šutanovac zamerio je što se previše vlasti daje MUP- u i primetio da se policija politizuje.
I Marko Đurišić zamera što se novim zakonom o policiji daje previše ovlašćenja ministru. Sednica nastavlja rad međusobnim predbacivanja pozicije i opozicije♦