LSV: Dokaz nepostojanja pravne države na slučaju VANUK-a

LSV: Dokaz nepostojanja pravne države na slučaju VANUK-a

16/01/2016 Off By

Umesto da, poštujući zakone i Ustav Republike Srbije, donese odluku o registraciji “Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture”, Privredni sud u Novom Sadu se upustio u komentarisanje ustavnosti nekadašnje Vojvođanske akademije nauka, čime je daleko izašao iz okvira svojih nadležnosti

Info:PRSS LSV

 

STRUČNI Savet za nauku i tehnološki razvoj LSV najoštrije protestuje zbog ponašanja Privrednog suda u Novom Sadu u slučaju rutinskog postupka registracije Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture”.

Iako je Skupština AP Vojvodine, a u skladu sa Statutom koji je potvrđen u republičkoj skupštini, pre više od pola godine donela odluku o osnivanju Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture”, ova institucija do danas nije registrovana.
Umesto da, poštujući zakone i Ustav Republike Srbije, donese odluku o registraciji “Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture”, Privredni sud u Novom Sadu se upustio u komentarisanje ustavnosti nekadašnje Vojvođanske akademije nauka, čime je daleko izašao iz okvira svojih nadležnosti.
Ovakvim postupkom, u potpunosti se poništava podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, jer je predmet koji je bio u isključivoj nadležnosti suda, protivustavno prenet u nadležnost Vlade Srbije. Vlada Srbije nije organ koji je nadležan za ocenu ustavnosti akata i nedospustivo je na ovaj način mešati je u rad pravosudnih organa.
Slučaj Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture” je još jedan dokaz nepostojanja pravne države. Najzad, ponižavanje Vojvodine na ovakvim primerima, oduzimanje prava da se bavi naukom i slični kolonijalni pristupi, nameću potrebu pronalaženja novih modela borbe protiv centralističke politike pogubne za razvoj društva u celini.♦