Merkelovoj šalju autobus pun izbeglica

Merkelovoj šalju autobus pun izbeglica

14/01/2016 Off By

Dreier je još u okotobru najavio kako će „autobus s izbeglicama poslati Angeli Merkel“, ali ured kancelarke na to nije reagirao. U autobusu, koji bi u poslepodnevnim satima trebao stići u Berlin, nalazi se 51 izbjeglica iz Sirije kojima je priznat zahtjev za azilom. Osobe s takvim statusom su u pravilu dužne same potražiti stan na tržištu nekretnina, ali je to u mnogim nemačkim gradovima i opšnama gotovo nemoguće zbog manjka slobodnih i povoljnih stanova


INfo: AGENCIJE
PREDSEDNIK okruga Landshut u Bavarskoj Peter Dreier poslao je u četvrtak autobus sa sirijskim izbeglicama u ured kancelarke Angele Merkel kako bi ukazao na probleme gradova i općina u zbrinjavanju izbeglica i podnositelja zahtjeva za azilom i iskazao otvorenu kritiku izbegličke politike savezne vlade. „Ovom akcijom želimo ukazati na to da, kad je u pitanju izbeglička politika, ovako više dalje ne ide“, rekao je Peter Dreier, predstavnik liste slobodnih birača. On je objasnio da sadašnja politika prema izbeglicama „ugrožava socijalni mir u zemlji“. Dreier je još u okotobru najavio kako će „autobus s izbeglicama poslati Angeli Merkel“, ali ured kancelarke na to nije reagirao. U autobusu, koji bi u poslepodnevnim satima trebao stići u Berlin, nalazi se 51 izbjeglica iz Sirije kojima je priznat zahtjev za azilom. Osobe s takvim statusom su u pravilu dužne same potražiti stan na tržištu nekretnina, ali je to u mnogim nemačkim gradovima i opšnama gotovo nemoguće zbog manjka slobodnih i povoljnih stanova. Zbog toga ove izbeglice i dalje žive u smeštajima namijenjenim novopridošlim izbeglicama jer bi se inače, kako je saopštila uprava okruga, „našli na ulici“. Horst prkosi Merkel

Bavarski premijer Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU), žestoki protivnik liberalne politike Angele Merkel prema izbeglicama, opravdao je akciju predsednika okruga Landshut, financiranu privatnim sredstvima.

„Toliko dugo dok se akcija provodi u okvirima zakona premijer Seehofer ima razumijevanja za akcije u kojima općine i gradovi ukazuju na to da se u Nemačkoj više ne može provoditi ovakva politika prema izbjeglicama“, priopćeno je iz ureda Horsta Seehofera.

Seehofer je već jednom prilikom izjavio kako će izbeglice koje dolaze u Bavarsku „poslati pred kancelaričin ured“. Poslije je njegov glasnogovornik to opisao kao „šalu“.

I Peter Dreier se danas uputio u Berlin ali, kako javlja Spiegel Online, ne u autobusu s izbjeglicama, nego u vlastitom automobilu.