Nikolić primio potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina

Nikolić primio potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina

11/01/2016 Off By

Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i Metohiji i evrointegracije, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija posvećena dijalogu, ali da Priština sa jedne strane razgovara, a sa druge radi na sprovođenju nezavisnosti. Prištinsko rukovodstvo intenzivno radi na promociji nezavisnosti, i koristi pri tome različite metode. Neke od njih su nemiri na unutrašnjem planu, a ulazak u međunarodne organizacije na spoljnom

Info:PRESS PREDSEDNIKA

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa potpredsednikom vlade Ruske Federacije, Dmitrijem Rogozinom. Nikolić je rekao da „Srbija neće tražiti ustupke, iako može sa pravom mnogo toga da očekuje od Rusije“. Izrazio je čuđenje povodom hrvatskih pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga, s obzirom na to da da neće biti oružanog sukoba u regionu.

„Mi sigurno nećemo ratovati protiv Hrvatske, a pogotovo bi bio besmislen rat Srbije protiv NATO. Srbija neće uložiti ogroman novac na rakete kojima bismo gađali Hrvatsku“ rekao je predsednik i dodao da je Srbija zahvalna Rusiji što brine o njenoj bezbednosti. Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i Metohiji i evrointegracije, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija posvećena dijalogu, ali da Priština sa jedne strane razgovara, a sa druge radi na sprovođenju nezavisnosti. Prištinsko rukovodstvo intenzivno radi na promociji nezavisnosti, i koristi pri tome različite metode. Neke od njih su nemiri na unutrašnjem planu, a ulazak u međunarodne organizacije na spoljnom.
„Reč je veoma lukavoj igri, na koju moramo biti spremni. To podrazumeva unapred pripremljen plan i postupanje po tom planu. Ja se zalažem takođe da prvo vidimo šta nas to očekuje u poglavlju 35 i kako će izgledati „obavezujući“ sporazum sa Prištinom. Bolje da odmah znamo na čemu smo, nego da godinama otvaramo poglavlja, da bi nas na kraju sačekalo nešto što ne možemo da prihvatimo“ konstatovao je predsednik Nikolić.

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je naglasio da će nalog predsednika Putina da detaljno ispita i predloži šta je Srbiji potrebno, ispuniti u najkraćemo mogućem roku. On je preneo poruku predsednika Rusije da visoko ceni rezultat posete predsednika Nikolića Rusiji, konstatujući da su odnosi iskreni i bratski.
„Mi moramo učiniti dodatni napor da se značajno unaprede vojno tehnički i ekonomski odnosi“ rekao je potpredsednik ruske vlade. Dmitrij Rogozin je informisao predsednika Nikolića o stanju u ruskoj vojsci i pružio uveravanja da se 1999. godina, kada Rusija nije bila u stanju da pomogne Srbiji, nikada neće ponoviti. „Mi pažljivo pratimo situaciju u regionu. Sada se osećamo mnogo sigurnije nego pre, a to je zato što nam je porasla vojna moć. Mislim da je i Srbiji potrebna vojna snaga“ zaključio je Rogozin. Što se tiče Kosova, pravda i Rusija su na strani Srbije, rekao je potpredsednik ruske vlade i dodao je potrebno naoružati se strpljenjem i ne priznavati nezavisnost, što ni Rusija nikada neće uraditi.

Predsednik Nikolić je zatražio od Dmitrija Rogozina da prenese predsedniku Putinu zahvalnost zbog podrške u Savetu Bezbednosti, kada se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici i podršci da se ne dozvoli prijem Kosova u UNESKO. Istovremeno je zatražio od Rogozina da pomogne srpskim privrednicima da plasiraju proizvode na rusko tržište i da pozove investitore da ulože u Srbiju.♦