Žarko Korać: sve su vidljivije političke razlike između Nikolića i Vučića

Žarko Korać: sve su vidljivije političke razlike između Nikolića i Vučića

06/01/2016 Off By

Evidentno je da se u regionu stvara jedan mali proruski nastrojeni blok i vodi prava ofanziva da se stvori ubeđenje da Rusija bude oslonac srpskom narodu na Balkanu

Info: AGENCIJE

ŽARKO Korać, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bivši potpredsednik u Vladi Zorana Đinđića, smatra da su između Tomislava Nikolića, predsednika Srbije, i Aleksandra Vučića, premijera Srbije, sve vidljivije političke razlike, od kojih je najveća ona koja Nikolića svrstava na proruski, a Vučića na proevropski put.

U tom kontekstu, ocjenjuje Korać, srpski predsednik „grčevito traži svoje mesto na političkoj sceni Srbije“, pri tome, nastavlja Korać, on se ne libi i da se meša u unutrašnju politiku BiH dajući otvorenu podršku Miloradu Dodiku, predsedniku RS, kritizirajući Mladena Ivanića, člana Predsedništva BiH.
– Umesto da se Nikolić povuče zbog ove, kako bih rekao, izrazito nediplomatske izjave nakon što je Ivanić odmereno reagovao i rekao da je jedno podrška BiH i Republici Srpskoj kao entitetu, a nešto sasvim drugo personalna podrška, Nikolić nastavlja da se meša u unutrašnje stvari jedne zemlje i entiteta. Jer, istina je da Nikolić nije podržao jednu državnu tvorevinu nego konkretnog čoveka, u ovom slučaju Dodika – kaže Korać.
Objašnjenje za ovakvo Nikolićevo ponašanje Korać vidi u pokušaju predsednika Srbije da sačuva Dodika na vlasti, ali i kao deo šire kampanje za jačanje ruskog uticaja na Balkanu.
– Evidentno je da se u regionu stvara jedan mali proruski nastrojeni blok i vodi prava ofanziva da se stvori ubeđenje da Rusija bude oslonac srpskom narodu na Balkanu. To mešanje na drastičan način je vidljivo u Crnoj Gori. I to spašavanje Dodika da ostane na vlasti je jedna sinhronizovana akcija koja se gura kao neka osnova za rusku političku prisutnost, da se sada kada je Rusija „izgubila“ Crnu Goru, spreči eventualni ulazak BiH u NATO – naglašava Korać.
Komentirajući najavu dolaska državnog vrha Srbije, koji još nije zvančno potvrđen, na proslavu 9. januara, koji je kao dan RS nedavno sudskom odlukom proglašen neustavnim, kazao je da je to „provokativan i bezosjećajan“ potez koji se može okarakterizirati kao „dva koraka nazad, jedan naprijed“, kada su u pitanju odnosi BiH i Srbije.
– To je jedna demonstrativna podrška tom datumu i protiv te pravne odluke. To pokazuje da u Srbiji, uprkos Vučićevoj poseti Sarajevu i Srebrenici, za koju je obezbedio dva miliona evra, nije došlo do suštinske promene politike u odnosu na onu koju je vodio Milošević – kaže on.
Korać ističe da Nikolić „ima problem s tim što je Vučić popularniji od njega, pa daje izjave i kada treba i kada ne treba“.
– I vrlo često daje izjave koje su jako kontraproduktivne i za Srbiju. Osim toga, on zastupa izrazito prorusku liniju i nedavno je rekao da mu je Rusija majka – ocenjuje Korać.♦