Ivica Dačić na hrvatskom programu TV N1: vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedino protiv Srbije

Ivica Dačić na hrvatskom programu TV N1: vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedino protiv Srbije

04/01/2016 Off By

“Slušajte, mi vas poštujemo kao naše komšije. S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad neko kaže da vas voli taj laže i sutra će vas najviše mrziti. S te strane interesuje nas položaj našeg naroda u Hrvatskoj, isto tako i položaj vašeg naroda u Srbiji


Info: N1

ALEKSANDAR VUČIĆ bio je među prvim državnicima koji je čestitao HDZ-u i Tomislavu Karamarku na izbornoj pobedi, već u trenucima kad je ona bila izvesna. Ivica Dačić komentarisao je tu činjenicu u emisiji Novi dan na televiziji N1.

Dačić veruje kako će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza za koje SDP nije imao.
– Ja sam već rekao da poznajem Karamarka dosta dobro iz perioda kad smo bili ministri unutarnjih poslova. Mislim da je tema hrvatsko -srpskih odnosa veoma dobra za predizborne kampanje i u Hrvatskoj pre svega, manje u Srbiji na sreću. Izbori su završeni i treba da se okrenemo građenju naših dobrih odnosa. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza koje SDP u određenom momentu nije bilo dovoljno političke smelosti jer bih ih neko mogao optužiti da nemaju dovoljno nacionalnih crta. Za nas je bitno da te odnose dovedemo, ne u fazu ljubavi, nego zajedničkog interesa. Ne mogu verovati da nemamo zajedničkih interesa.”
“Evo ja sam lično Milanovića mesecima jurio da odustanemo sporazumno od tužbe u Hagu. Na kraju oni to nisu smeli da naprave, s druge strane je za nas to još ispalo i dobro. Važno je da u određenom trenutku imate smelosti da povučete određene poteze”, rekao je Dačić.
Srbija je oštro reagovala na nabavku balističkih raketa, rekavši kako će u tom slučaju Hrvatskoj odgovoriti.
“Zato što se pretpostavlja da vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedino protiv Srbije. Ne vjerujem da ćete gađati Austriju, Italiju, BIH, možda eventualno Republiku Srpsku. Tako da sasvim je to logično. Ja ne znam šta će to vama, a ne znam ni šta će nama. Zato što valjda smo svi ušli u eru razoružavanja i smanjenja te oružane sile. Uostalom to je i obveza po Dejtonskom sporazumu i raznim drugim sporazumima. Ne bih voleo da razgovaramo o tome da svako mora da se naoružava jer to znači da imate određene pretnje. Svi zajedno treba da radimo na stvaranju regiona bez oružja.”

Što se tiče članstva Hrvatske u NATO – u Ivica Dačić ne smatra ugrožavanjem nacionalnih interesa.

“Ne, ne smatramo. Mi ne spadamo u te zemlje koje će biti paranoične. S druge strane, mi se ne mešamo u vašu odluku, idite gde hoćete, u koji god blok. Srbija je uvek bila neutralna. Ovde je reč o politici neutralnosti, nismo mi Švajcarska koja je proglasila neutralnost, mi vodimo politiku vojne neutralnosti, ne želimo biti deo NATO – a ni istočnog vojnog partnerstva. Imamo loša iskustva s vojnim blokovima”, rekao je Dačić.

Dačić: “Slušajte, mi vas poštujemo kao naše komšije. S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad neko kaže da vas voli taj laže i sutra će vas najviše mrziti. S te strane interesuje nas položaj našeg naroda u Hrvatskoj, isto tako i položaj vašeg naroda u Srbiji. Pošto ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim interesima, znači volimo vas kao Papua Novu Gvineju jer su i oni glasali na sličan način. To isto važi i za Crnu Goru i Makedoniju, da se razumemo. Ja bih pljunuo na sebe kada bih rekao da sam prezadovoljan ili da vas obožavam, vi ste divni, a na svakom glasanju glasate protiv nas. Mi smo tu i živimo jedni s drugima. Mi boljih nemamo, kakvi god da smo. Zato dajte da živimo normalno ako možemo, jer svi su nas terali s ovih prostora da bežimo, ipak mislimo da Srbi i Hrvati imaju puno više toga zajedno nego što nas deli. Smatram da bi ti odnosi s desnom vladom mogli biti bolji i siguran sam u to”, zaključio je Dačić.♦