Početkom januara Županijsko tužilaštvo podižre optužnicu protiv Kapetana Dragana

Početkom januara Županijsko tužilaštvo podižre optužnicu protiv Kapetana Dragana

01/01/2016 Off By

Australija je 10. jula Vasiljkovića izručila Hrvatskoj, nakon gotovo desetgodišnjeg ekstradicijskog postupka pokrenutog zbog sumnje da je tokom rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima


Info: HINA

SPLITSKO Županijsko državno odvjetništvo tražit će produženje pritvora za Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, protiv koga je zaključena istraga zbog optužbi za ratni zločin, a u narednim danima očekuje se i podizanje optužnice.

Zamenica županijskog državnog odvjetnika Rene Laura za Hinu je u četvrtak izjavila da se podizanje optužnice može očekivati već početkom januara. Naime, tužilaštvo s optužnicom treba da požuri jer u suprotnom ga zakonski ne mogu više držati u pritvoru.
Australija je 10. jula Vasiljkovića izručila Hrvatskoj, nakon gotovo desetgodišnjeg ekstradicijskog postupka pokrenutog zbog sumnje da je tokom rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima.
Na prvom ispitivanju na Odjelu za ratne zločine u splitskom ŽDO-u nije odgovarao na pitanja tužitelstva, ali je odbacio sve što mu se stavlja na teret.
Smešten je u zasebno krilo splitskog zatvora na Bilicama i u ćeliji se nalazi sam, bez mogućnosti sretanja ostalih zatvorenika. Svojevremeno je izjavio kako je zadovoljan tretmanom u zatvoru koji je, kaže, iznad svih njegovih očekivanja.
Njegov sudski spis broji preko 34.000 stranica, a do sada je promenio dva branioca. U početku ga je, po službenoj dužnosti, zastupao splitski advokat Darko Stanić, a početkom oktobra predmet je preuzela zagrebačka advokatica Slađana Čanković.
Nakon što je Vasiljković izručen Hrvatskoj, preko Zagreba je stigao u Split, ali niko od splitskih advokata nije želeo da ga zastupa zbog čega mu je dodeljen branitelj po službenoj dužnosti.
Splitsko tužilaštvo sumnjiči ga da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih formacija, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.
Vasiljković se sumnjiči da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom tog napada su, prema sumnjama tužilaštva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano da beži, pljačkana je njihova imovina, i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.
Naknadno je šibensko Županijsko državno tužilaštvo podnelo zahtev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.
Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rešenjem Vrhovnog suda od septembra 2010. određeno da se postupak premesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sedišta na kojima se prema Zakonu o krivičnom postupku procesuiraju ratni zločini.
Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010., nakon kojeg je odlukom Vrhovnog suda ponovno uhapšen. Australska vlada tek je u novembru 2012. donela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnesen 2005.
Svoje izručenje Hrvatskoj uspeo je da odloži 2013. nakon što je sudijka australskog suda prihvatila njegovu žalbu, kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski Vrhovni sud odbacio je žalbu.
Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, pobija sve optužbe. Nakon sudelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do hapšenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Pertu, gdje je bio trener golfa.♦