Ivica Dačić zahvalio volonterima koji su pomogli da se uspešno održi Ministarski savet OEBSA

Ivica Dačić zahvalio volonterima koji su pomogli da se uspešno održi Ministarski savet OEBSA

29/12/2015 Off By

U gužvi velikog prijema, novinari su uspeli da postave nekoliko pitanja ministru. Na pitanje hoće li Srbija imati svog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, hoće li nekoga predložiti, kaže da se o tome dugo govori, ali zvanični proces kandidovanja ustvari tek sada počinje. Članice Saveta bezbednosti su u svom zajedničkom pismu pozvale sve države da kandiduju svoje predstavnike


Info: RANKA ČIČAK

NA svečanosti u palati Srbija, ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić podelio je zahvlnice volonterima i institucijama , sponzorima i ostalima koji su pomogli u organizaciji Ministarskog saveta OEBS.

Rekao je da su svi oni doprineli da Ministarski savet održan u Beogradu bude 6 puta bolji i isto toliko jeftiniji nego što je ikada organizovan na drugom mestu:
– Osim toga, uštedeli smo milion evra na organizacij. Važno je da smo se pokazali kao zemlja koja može da vodi jednu ovakvu organizaciju u godini kriza u svetu – od ukrajinske, do krize terorizma i izbeglica. Bilo je teško da 57 zemalja bilo šta konsenzusom izglasaju. Hvala na pomoći svima iz Minstarstva, predstavnicima policije, vojske, kompanijama koje su donirale, svim volonterima koji su nesebično pomogli da se odradi ovaj posao. Bilo je 1300 učesnika delegata i 500 novinara. Pokazali smo da u Kombank areni mogu da se održavaju i politički skupovi. Ovo je bio najveći skup održan kod nas posle Samita nesvrstanih. Dobio sam brojne čestitke iz inostranstva za organizaciju, ali i od naše Vlade.
Među stotinak zahvalnica vredno je pomenuti za Vladu Koreje i njenu ambasadu u Beogradu, Elektroprvredu Srbije, Pošte Srbije, Narodnu banku, Zavod za izradu novčanica.
U gužvi velikog prijema, novinari su uspeli da postave nekoliko pitanja ministru. Na pitanje hoće li Srbija imati svog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, hoće li nekoga predložiti, kaže da se o tome dugo govori, ali zvanični proces kandidovanja ustvari tek sada počinje. Članice Saveta bezbednosti su u svom zajedničkom pismu pozvale sve države da kandiduju svoje predstavnike:
– Taj proces će sigurno potrajati najmanje do sredine godine.To znači da će u drugoj polovini godine biti izbori za generalnog sekretara UN. Mi nismo o toj temi doneli odluku. O tome će se raspravljati i to će sigurno biti predmet konsultacija na najvišem nivou, sa državnim rukovodstvom, pre svega. Ono što je pisalo u novinama nje tačno. Mi nikada nismo razmišljali da podržimo kandidate iz drugih zemalja.
Imate li već neko ime iz Srbije, koje bi moglo biti predloženo, da li se razmišljalo o nekome?
– Imena ima, ali treba voditi računa o tome da ne odlučuje Srbija, nego stalne članice Saveta bezbednosti. Mi o našim kanditatima još nismo razgovaral, ali ćemo u narednim mesecima.
Da li je među tim imenima Vuk Jeremić?
-On jeste među njima, ali država još nije o tome raspravljala.♦