Srpski umetnici zadivili Petrograd

Srpski umetnici zadivili Petrograd

27/12/2015 Off By

Veliko interesovanje je izazvalo Poetsko-muzičko gala veče „Cvetovi slave“ uglednog ruskog kompozitora Aleksandra Ivanoviča Agejeva, koji je na rodoljubive i lirske stihove poznatih srpskih pesnika iz vremena Prvog svetskog rata (Vladislav Petković Dis, Milan Rakić, Stevan Raičković…), komponovao originalnu muziku. Izveli su je istaknuti umetnici moskovskog konzervatorijuma „Čajkovski“, laureati prestižnih svetskih muzičkih nagrada


Info: PRESS KRALJEVSKI RED VITEZOVA

SRPSKA dobrotvorna izložbai “Kosovo i Metohija, pod okriljem anđela”, koja je upravo završena u Petrogradu (Sankt Peterburgu), izazvala je veliku pažnju ruske javnosti i poštovalaca umetnosti. U letnjem dvorcu cara Aleksandra Prvog Romanova, na Jelagin ostrvu, izložene su ikone i slike istaknutih srpskih autora: Dejana Mandelca, Ikonopisne radionice Bilić, Stefana Vujičića, Dejana Markovića i PredragaTodorovića.

vitezovi 1
Tokom dve nedelje trajanja izložbe, svakoga dana priređeni su i odabrani umetnički, naučni, kulturni i viteški programi. Tako su u muzičkom delu programa održani koncerti Vitezova umetnosti, članova Kraljevskog Reda Vitezova sa ruskim umetnicima: Hor Sv. Jovan Damaskin iz Petrograda, vokalni solista Roman Lukovski, Laureat festivala „Aleksandar Nevski“ i drugi…
Kao priznanje za dugogodišnji rad na čuvanju i razvijanju viteške kulture, Otac Teoktist, rukovodilac ruskog projekta „Bogatirskaja sloboda“ svečano je uručio „Ruski bogatirski (viteški) mač“, repliku mača Knez Vladimira, predsedniku Upravnog odbora Kraljevskog Reda Vitezova, Hadži Zoranu Dušanovom Mrđenoviću.
Veliko interesovanje je izazvalo Poetsko-muzičko gala veče „Cvetovi slave“ uglednog ruskog kompozitora Aleksandra Ivanoviča Agejeva, koji je na rodoljubive i lirske stihove poznatih srpskih pesnika iz vremena Prvog svetskog rata (Vladislav Petković Dis, Milan Rakić, Stevan Raičković…), komponovao originalnu muziku. Izveli su je istaknuti umetnici moskovskog konzervatorijuma „Čajkovski“, laureati prestižnih svetskih muzičkih nagrada.
Premijerno je izvedena kompozicija-rekvijem „Sinajska visota“ u čast žrtava iz ruskog aviona A231, srušenog nad Egiptom.
Ruskoj javnosti, institucijama, fondovima i organizacijama je predstavljen „VITEZ FEST“, veliki srpski multimedijalni festival viteške kulture za sve uzraste i turiste, koji se održava svake godine za Vrbicu i Cveti na Beogradskoj tvrđavi. Najavljena je saradnja sa vodećim ruskim viteškim festivalima i organizacijama.
U okviru kulturnog programa izložbe održana je prezentacija svetskog filmskog projekta „Stefan“, vizantijske srednjevekovne epopeje o najvećim vitezovima svih vremena, sa blagoslovom Srpske i Ruske Patrijaršije. Projekat „Stefan“ uključuje i izgradnju turističko-kulturnog i edukativnog centra za decu „Beli grad“. Ruski partner „Bogatirskaja sloboda“ predstavila je projekat „Zlatni prsten viteške slave“.
Pokrovitelji izložbe su princ Đorđe Karađorđević, osnivač Kraljevskog Reda Vitezova i Gubernator Petrograda Georgij Sergejevič Poltavčenko. Organizatori su Kraljevski Red Vitezova, grad Petrograd i muzej-dvorac na Jelagin ostrvu, uz podršku Fonda Sv. Vasilije Veliki, Ambasade Srbije u Rusiji, Srpsko-Ruskog kulturnog centra u Petrogradu, Ruskog doma u Beogradu i Kluba Pravoslavnih privrednika.♦


ISTA TEMA: Sankt Peterburg: Nakon sto godina sastale se dinastije Romanov i Karađorđevićromanovi