Božićna misa: Papa pozvao na trezvenost i osećaj za pravednost

Božićna misa: Papa pozvao na trezvenost i osećaj za pravednost

25/12/2015 Off By

“U svetu koji je ponekad suviše grub prema grešniku, a mek prema grehu, neophodno je negovati osećaj za pravednost”, rekao je papa Franjo u kratkoj besedi pred nekoliko hiljada vernika


POGLAVAR Rimokatoličke crkve pozvao je tokom tradicionalne ponoćne božićne mise u crkvi Svetog Petra vernike na “trezvenost i osećaj za pravednost u društvu punom narcizma”.

“U svetu koji je ponekad suviše grub prema grešniku, a mek prema grehu, neophodno je negovati osećaj za pravednost”, rekao je papa Franjo u kratkoj besedi pred nekoliko hiljada vernika.

Papa je rekao da “današnje potrošačko društvo voli zabavu, materijalno bogatstvo i luksuz, kao i narcisoidnost”, prenose agencije.

“Bog nas poziva na trezveno ponašanje, odnosno jednostavno i uravnoteženo ponašanje koje nam pomaže da shvatimo suštinu”, dodao je argentinski papa koji je osudio “kulturu ravnodušnosti koja se pretvori u nemilosrdnost”.

Ovogodišnja misa se održava u svetlu džihadističkih pretnji, pa zato vernici nisu došli na Trg Svetog Petra mnogo ranije kao što je to bio običaj ranijih godina.♦