Ministar Ivica Dačić o izjavi ambasadora SAD u Beogradu Majkla Kirbija

Ministar Ivica Dačić o izjavi ambasadora SAD u Beogradu Majkla Kirbija

25/12/2015 Off By

Amabasador Kirbi je u izjavi za Večernje novosti rekao da normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN


 

POVODOM izjave ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Majkla Kirbija, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da SAD i Srbija imaju različito viđenje pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se moglo videti i prilikom razmatranja zahteva za članstvo Kosova u Unesku.

“Kako i sam ambasador Kirbi kaže, po tom pitanju postoje i razlike između stava SAD i Evropske unije, gde pet država nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Srbija neće menjati svoju principijelnu politiku, uz punu posvećenost dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Dijalog je statusno neutralan i Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama koje bi značilo legalizaciju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uključujući i Ujedinjene nacije”, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Da potsetimo: Amabasador Kirbi je u izjavi za Večernje novosti rekao da normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN.
„Ne tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN“, rekao je Kirby za „Večernje novosti“, odgovarajući na pitanje da li će priznavanje nezavisnosti KiM biti krunski uslov za članstvo Srbije u Uniji.♦