Obeležen Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

Obeležen Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

25/12/2015 Off By

 

Na osnovu Ukaza predsednika Reprblike Srbije Tomislava Nikolića, njegov izaslanik Milorad Simić, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, uručio je 48 odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije i za revnosnu službu pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije


 

Info: PRESS VS

DAN Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane — 24. decembar, obeležen je počasnom smotrom na vojnom aerodromu „Batajnica“, nagradama i pohvalama najboljim pripadnici RV i PVO, a potom i uručenjem odlikovanja pripadnicima Ministarsva odbrane i Vojske Srbije u Komandi RV i PVO i svečanošću u Domu vazduhoplovstva u Zemunu.

Na osnovu Ukaza predsednika Reprblike Srbije Tomislava Nikolića, njegov izaslanik Milorad Simić, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, uručio je 48 odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije i za revnosnu službu pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U nastavku programa, u Svečanoj sali zemunskog Doma vazduhoplovstva održana je svečana akademija povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane. Skupu su prisustvovali načelnik Generalštaba general Diković, sa članovima kolegijuma, kao i državni sekretari u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević i Nenad Nerić.

Tom prilikom, komandant RV i PVO general Živak, istakao je da je primarni i svakodnevni zadatak kontrola o zaštita suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije i zaštita bezbednosti građana i materijalnih dobara od ugrožavanja iz vazdušnog prostora.

– Kroz naš vazdušni prostor i u neposrednoj okolini godišnje se realizuje i isprati više od pola miliona letova, prosečno dnevno od hiljadu do hiljadu i po, a u letnjem periodu i više. Od toga, godišnje se realizuje više stotina letova sa opasnim materijama, odnosno skoro jedan svakog dana. Sve to, u saradnji sa Kontrolom leta, budno prate dežurne snage u pripravnosti koje su spremne da reaguju na svaki slučaj odstuanja od propisanih i najavljenih parametara leta, kao i na pojavu nepoznate letelice – istakao je general Živak ilustrujući podacima zahtevnost i težinu posla koji su neophodni za tu svojevrsnu „nebesku stražu“.

Odlukom komandanta RV i PVO za dugogodišnju i uspešnu saradnju aerodromu „Nikola Tesla“ dodeljena je Plaketa RV i PVO, koju je generalnom ditektoru Saši Vlaisavljeviću uručio general Živak.

General Živak uručio je zahvalnicu i naslednicima general-pukovnika Viktora Bubnja, koji su deo bogate zaostavštine darovali Vojsci Srbije i time omogućili da uniforme, odlikovanja, fotografije i drugi predmeti koji svedoče o liku i delu Viktora Bubnja budu izloženi u Muzeju „Ikar“, a koje su gosti večerašnje svečanosti mogli i da pogledaju.

Dan RV i PVO obeležava se u znak sećanja na 24. decembar 1912. godine, kada je, na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.