Kina uvodi kontrolu građana preko interneta

Kina uvodi kontrolu građana preko interneta

24/12/2015 Off By

 

U videu koji je s profila Extra Credits postavljen na YouTube daje se primer kako funkcioniše: “Ako npr. na svoj profil stavite sliku pekinškog trga Tiananmen (mesta velikih i u krvi ugušenih demonstracija 1989.) ili podelite link o kolapsu kineskog tržišta deonica, vaš će skor na Sesame Creditu pasti. Ako pak podelite link o tome kako državna ekonomija briljira, vaš skor raste”


 

Info: AGENCIJE

KINA je napravila aplikaciju za društvene mreže pod nazivom Sesame Credit, a koja ljudima daje ocenu koliko su dobri građani (dobri u ovoj interpretaciji znači poslušni). Aplikacija vuče podatke s profila korisnika na društvenim mrežama, kao i podatke o njihovim onlajn kupovanjima.

U videu koji je s profila Extra Credits postavljen na YouTube daje se primer kako funkcioniše: “Ako npr. na svoj profil stavite sliku pekinškog trga Tiananmen (mesta velikih i u krvi ugušenih demonstracija 1989.) ili podelite link o kolapsu kineskog tržišta deonica, vaš će skor na Sesame Creditu pasti. Ako pak podelite link o tome kako državna ekonomija briljira, vaš skor raste.”

Na sličan način funkcioniše i praćenje onlajn šopinga – ako kupite proizvode koje Partija smatra vrednima, kao što su radne čizme, skor raste. Ako kupite nešto uvezeno iz Japana, vaš skor ide dole.

Najgore tek sledi. Prema Extra Creditsu aplikacija će imati posledice u stvarnom životu. Visoki rezultati će doneti beneficije korisnicima poput lakšeg sređivanja papirologije kod dobijanja kredita ili putovanja u inostranstvo. S druge strane, lošije “igrače” će se potencijalno kažnjavati sporijim internetom ili čak uskraćivanjem zaposlenja.

Aplikacija bi trebala da postane obvezna za sve građane od 2020., a navodno se Kinezi već takmiče ko će imati bolji skor i stavljaju rezultate na Weibo, kineski pandan Twitteru.♦