U Novom Sadu obeležen početak radova na na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta

U Novom Sadu obeležen početak radova na na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta

23/12/2015 Off By

Kineski izvođači radova će do 2018 godine uvrstiti ovu prugu među najmodernije u Evropi. Radni tim vrhunskih kineskih stručnjaka stiže u Srbiju i počinje saradnju s našim lokalnim preduzećima koja će učestvovati u izgradnji. Sva izlaganja kineskih gostiju tečno je na naš jezik prevodio lično kineski ambasador. Pročitano je i pozdravno pismo kineskog premijera srpskom


Info: RANKA ČIČAK

DANAS je na ranžernoj stanici u Novom Sadu svečano obeležen početak radova na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta.

Promotivnim vozom ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović sa oko 100 novinara i gostiju stigla je iz Beograda na svečanost. Voz je putovao nešto manje od sat ipo, delimično se kretao i 120 km na sat. U Petrovaradinu je ušao premijer Aleksandar Vučić. On je platio kartu ne samo za sebe, već i za sve putnike. Jedna karta Beograd – Novi Sad košta 288 dinara.

3964491_thumb-master-vozjpg
Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da će vožnja od Beograda do Novog Sada, kada pruga bude gotova, trajati pola sata:
– Zahvaljujući dobrim odnosima sa NR Kinom i energiji našeg premijera, mi danas možemo da kažemo da smo za godinu dana dogovorili i organizovali modernizaciju ove pruge. Dva sata i 50 minuta trajaće putovanje od Beograda do Budimpešte, kada bude pruga modernizovana.
Gosti iz Železničke korporacije Kine i Komiteta za saobraćaj pohvalili su saradnju premijera Mađarske Srbije i Kine na izgradnji ove pruge, važne za Evropu i njeno povezivanje s istokom. Pruga je izgrađena pre 131 godinu, za vreme vladavine Obrenovića. Posledne popravke na njoj napravljene supre pre 36 godina. Zato su vozovi išli sve sporije. Kineski izvođači radova će do 2018 godine uvrstiti ovu prugu među najmodernije u Evropi. Radni tim vrhunskih kineskih stručnjaka stiže u Srbiju i počinje saradnju s našim lokalnim preduzećima koja će učestvovati u izgradnji. Sva izlaganja kineskih gostiju tečno je na naš jezik prevodio lično kineski ambasador gospodin Li Manchang. Pročitano je i pozdravno pismo kineskog premijera srpskom. .
Premijer Vučić rekao je da treba angažovati najbolje radnike, jer će ovom prugom vozovi ići brzinom od 200 kilometara na sat:
– Sramota je da od osamdesete godine niko nije popravljao ovu prugu , bar ne kod nas. Danas sam razgovarao sa železničarima . Kažu da je već sada upetostručen broj putnika. Šta će tek biti kada pruga bude gotova. Ja vam obećavam da će to biti do 2018. godine.
Posle svečanosti, Premijer je odgovarao na pitanja novinara. Prvo je bilo- kada će smeniti ministra Gašića.Odgovorio je:
– On je već smenjen. Kada će biti određen novi ministar, to ne znam. Za to treba vremena. Radi se o ozbiljnom poslu.
Neko od novinara je viknuo – kada?
-Rekao sam da ne znam. Uostalom, neću da se udvaram vama. To mogu samo srpskom narodu.♦