Razgovarali Vučić i Dodik i ocenili da su 2015. uspešno sarađivali

Razgovarali Vučić i Dodik i ocenili da su 2015. uspešno sarađivali

22/12/2015 Off By

Vučić je istakao da Srbija u svakom trenutku ima zadatak da u skladu sa Dejtonskim sporazumom obavlja svoju ulogu i da će to uvek i činiti, trudeći se i pokušavajući da u potpunosti sačuva regionalni mir i stabilnost


ALEKSANDAR Vučić je, posle sastanka sa Miloradom Dodikom rekao da je pred Srbijom period dinamičnog ekonomskog rasta i da mnogo toga može biti urađeno za građane, ali da je to moguće samo ako se sačuva regionalna stabilnost i bezbednost.

“U tom smislu smo vodili razgovor sa predsednikom Dodikom i ocenili da smo u 2015. godini kao Srbija i Republika Srpska imali veoma uspešnu sradnju, a takvu saradnju ćemo i da nastavimo i da je unapredimo u 2016”, rekao je Vucicć posle sastanka kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Vučić je istakao da Srbija u svakom trenutku ima zadatak da u skladu sa Dejtonskim sporazumom obavlja svoju ulogu i da će to uvek i činiti, trudeći se i pokušavajući da u potpunosti sačuva regionalni mir i stabilnost.
Naveo je da je sa Dodikom razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u oblasti kulture, ali i važnim političkim temama, uključujući i eventualno održavanje referenduma o sudovima.
Bilo je reči o infrastrukturnim projektima, među kojima su i most Ljubovija – Bratunac, koji bi trebalo da bude postavljen sledeće godine, kao i o izgradnji puteva u Srbiji i RS – Užice-Višegrad i Kuzmin-Rača.
Premijer je najavio da će cela srpska vlada prisusustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara, kao i da će u 2016. godini biti organizovan zajednički skup na kojem će učestvovati predstavnici vlada Srbije i RS ali i građani, povodom 75 godina od osnivanja logora Jasenovac.
Predsednik Republike Srpske (RS) istakao je danas da je Srbija ključna zemlja regiona i da vlasti u Banjaluci podržavaju i razumeju politiku Beograda koja je usmerena da ojača regionalni mir i stabilnost.
Naglasio je da stabilnost Srbije i njena snaga utiču na stabilnost regiona, te da RS želi da bude deo napora za osiguranje regionalne stabilnosti, jer istinski želi da čitav region bude trajno stabilan.
Dodik je rekao, povodom čestih kritika da destabilizuje BiH, da RS nema nijednog razloga ni želju da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (BiH) i da se tamo vidi neka vrsta nasilja.
„Politička borba za status je nešto sasvim drugo. Ono što je napisano u Dejtonskom sporazumu je naš interes. Naš interes nije izvan onoga što je rekao Ustav i napisao Dejtonski sporazum. Mi se borimo za cilj koji je verifikovan i potpisan u Parizu, a ranije dogovoren u Dejtonu“, objasnio je on. ♦