Recepti: pileći gulaš
21/12/2015Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
1 pile (oko 1,5 kg)
50 g dimljene slanine
1 glavica luka
2-3 zelene paprike
2 paradajza
100 ml kisele pavlake
150 g šampinjona
1 kašika crvene mlevene paprike (može i malo ljute)
1 kašika brašna
3 čena belog luka
biber, so
1 kašika ulja, 1 kašika vegete
Priprema:
Pile očistite, operite, isecite na manje komade i posolite. Slaninu isecite na tanke šnite, luk i beli luk sitno iseckajte. Oprane šampinjone isecite na listiće, papriku na kolutiće, a paradajz (koji ste prethodno oljuštili) na kockice.
Na malo ulja kratko propržite slaninu i luk, sklonite sa šporeta, dodajte crvenu mlevenu papriku i malo promešajte. U to dodajte piletinu, propržite sa svih strana, a zatim dodajte šampinjone, papriku, luk, biber i vegetu.
Dinstajte poklopljeno (u vlastitom soku bez dolivanja vode) na laganoj vatri oko 15 minuta. Povremeno jelo promešajte. Kad meso skoro omekša, dodajte paradajz. Brašno i pavlaku razmutite s oko 100 ml vode, umešajte u paprikaš i pustite da se sve kratko prokuva.
Kao prilog uz pileći paprikaš poslužite široke rezance i po želji salatu od krastavaca.♦