France 24: BiH se nalazi pri vrhu liste po broju džihadista koji se trenutno nalaze u Siriji

France 24: BiH se nalazi pri vrhu liste po broju džihadista koji se trenutno nalaze u Siriji

20/12/2015 Off By

 

Na ulicama Sarajeva francuski reporteri su imali priliku da intervjuišu mladiće koji dele letke i promovišu povratak “izvornom islamu”. I dok se u prilogu navodi da su muslimani u BiH praktikovali umereni islam, u poslednje vreme su, kako se dodaje, vidljivi verski simboli, poput brada i pokrivenih žena


 

Info: AGENCIJE

FRANCUSKI novinari naglašavaju da se oko 300 državljana BiH bori na strani džihadista u Siriji, te da su mnogi uvereni da su ih radikalizovali selefijski verski predstavnici. Ističu da Islamska država (IS) sve više regrutuje širom Evrope, te da se BiH nalazi pri vrhu liste po broju džihadista koji se trenutno nalaze u Siriji.

“France 24” navodi kako je reč o veoma opasnoj situaciji za BiH, gde se doskora praktikovao umereni islam. “Međutim, sve prisutniji je i ekstremni oblik islama, koji se čak promoviše i na sarajevskim ulicama”, navodi “France 24”.

Na ulicama Sarajeva francuski reporteri su imali priliku da intervjuišu mladiće koji dele letke i promovišu povratak “izvornom islamu”. I dok se u prilogu navodi da su muslimani u BiH praktikovali umereni islam, u poslednje vreme su, kako se dodaje, vidljivi verski simboli, poput brada i pokrivenih žena.
“Nemojte misliti ako se ovako nastavi da neće postati još radikalniji. Njihova zajednica će biti masovnija i regrutovaće više terorista”, rekao je jedan Sarajlija francuskim novinarima. Nakon rata, podsećaju francuski novinari, Saudijci su svojim novcem u BiH obnovili i izgradili cela sela, škole, a povrh svega, džamije, a među kojima i džamiju kralja Fahda, jednu od najvećih na Balkanu. Vlasti shvatile prijetnje Izjavu je dao i Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, koji, govoreći o džihadistima, kaže da je reč o pojedincima. “Ne poričem da ih ima, ali reč je o pojedincima, koji ne mogu predstavljati neku snagu”, kaže Cerić.
Nekoliko boraca iz BiH, podsećaju francuski novinari, učestvovalo je i u propagandnom materijalu Islamske države. “Bh. vlasti ozbiljno su shvatile pretnje. Uhapšen je i Bilal Bosnić, koji je poslao na desetine mladića u džihad”, navodi se u prilogu. Jedna od majki čiji je sin, pod uticajem Bosnića, otišao za Siriju, o svemu tome kaže da nije volela da ide s njima, da se s njima druži. “Ne znam šta mu je to trebalo. Evo, imam ja Kuran u kući, mogao je da se moli ovde, kad god je htio. Nije imao potreba da ide s njima, koji imaju bradu do pojasa”, kaže ova majka. I dok, kaže se u prilogu, “IS nastoji da inicira globalni konflikt, BiH je jedna od njihovih linija fronta, koja se nalazi na kapijama Evrope”.♦