Treći put: Država da najoštrije odreaguje na Savaija

Treći put: Država da najoštrije odreaguje na Savaija

18/12/2015 Off By

 

Treći put ponavljamo i očekujemo da to sve nadležne institucije i službe u Republici Srbiji zaista prihvate i da na to odreaguju – kancelarija Jobika u Senti mora biti trajno zatvorena, a protiv Ištvana Savaija pokrenut postupak zbog narušavanja ustavnog poretka Republike Srbije i širenja međunacionalne mržnje


 

Info: MAJA SEDLAREVIĆ LSV

DA PROTIV Ištvana Savaija, potpredsednika Jobika koji je otvorio kancelariju u Senti, a zagovara prekrajanje granica ove države, Upravni inspektorat Ministarstva za lokalnu samoupravu nije odgovorio pukom prekršajnom prijavom jer mu stranka nije registrovana u Srbiji, on ne bi bio u prilici da se ovoj zemlji smeje u lice i još preti tužbom Radio televiziji Vojvodine.

Treći put ponavljamo i očekujemo da to sve nadležne institucije i službe u Republici Srbiji zaista prihvate i da na to odreaguju – kancelarija Jobika u Senti mora biti trajno zatvorena, a protiv Ištvana Savaija pokrenut postupak zbog narušavanja ustavnog poretka Republike Srbije i širenja međunacionalne mržnje.
Savaijevo obrazloženje od 31. oktobra, da će ta kancelarija da „olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u Južnim krajevima“ i obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže „i na otcepljenim teritorijama“ dovoljno jasno govori o njegovoj ideji prekrajanja granica. Toliko o njegovim današnjim obrazloženjima da „kancelarija u Senti nije protiv Srbije“.
Kada se tome doda da danas poručuje kako „ne planira da prihvati eventualne sankcije, jer ih ne smatra pravednim i pravnim“, pa još i preti preduzimanjem pravnih koraka protiv RTV Vojvodine, jasno je da je krajnje vreme da država odlučno odreaguje.
Ako Srbija ima ikakve institucije iole zainteresovane da rade svoj posao i štite ovu zemlju i građane, a naročito ako misle dobro međunacionalnim odnosima u Vojvodini, na izjave Savaija treba da reaguju tužilaštvo i nadležni organi.
U suprotnom, uz nesmetano i nekažnjeno divljanje srpskih fašista po Vojvodini, prisustvo Jobika u Vojvodini može veoma narušiti dobrosusedske odnose i dovesti do mogućih međunacionalnih incidenata.♦