Poslanik Zoran Živković zalaže se za izjednačavanje izborne kampanje

Poslanik Zoran Živković zalaže se za izjednačavanje izborne kampanje

17/12/2015 Off By

Najvažnije je tokom izborne kampanje regulisati javne nastupe prestavnika političkih stranaka i medijske slobode. U Srbiji nema medijskih sloboda. Pod pritiskom vlasti na ovaj ili na onaj način, je 95 posto medija. U njima ima mesta samo za predstavnike vlasti


Info: RANKA ČIČAK

– U ISTORIJI Srbije nikada nije bilo slobodnih izbora. Prvi put to se dogodilo 1990. i koju godinu kasnije. A onda se nastavila stara praksa manipulacije, koja traje sve do danas – rekao nam je danas u skupštinskom holu poslanik Zoran Živković:

– Ili se otimaju odbornici, ili se preti biračima, ili se glasa sa obeleženim listićem, ili birači pokazju za koga su glasali, pa od naručioca dobijaju naknadu, ogrevno drvo, novac ili oprost grehova. Bez obzira kada će biti raspisani ovi izbori, da se sve ovo ne ponovi, mora se razjasniti način sprovođenja. Najvažnije je regulisati javne nastupe prestavnika političkih stranaka i medijske slobode. U Srbiji nema medijskih sloboda. Pod pritiskom vlasti na ovaj ili na onaj način, je 95 posto medija. U njima ima mesta samo za predstavnike vlasti. Za opoziciju ne, makar to bila i skupštinska opozicija. A mi imamo pravo da kažemo svoje mišljenje, marod nas je izabrao za to.
Živković ima nekoliko predloga za poboljšanje demokratije:
– Prvi je razgovor s SNS – om. To bi ustvari bio razgovor s Aleksandrom Vučićem. Pošto, kao i instucije, ni oni koji oko njega ne rade ništa. On je jedini čovek koji nešto radi u ovoj državi. Iako, na žalost, radi jako loše. Ali, nema nikakve šanse da bilo koji pojedinac oko njega, pa čak i potpredsednik Stranke, donese bilo kakvu odluku ako ne pita njega. Znači, moramo da se vratimo u normalu Evrope 21. veka. Moj predlog je da se ukinu reklamne kampanje političkih stranaka u izborima. To znači da ni jedna stranka ne može da plati reklamu u medijima, bilo da su elektronski ili pisani, ili su bilbordi, kao što je to do sada bilo. Tu zloupotrebu medija nije izmislio Vučić. To se dešavalo i pre i vreme je da se sa tim prekine. Time se bacaju narodne pare, koje se uzimaju iz budžeta ili kroz finansiranje stranaka, ili nelegalno kroz razne oblike kriminala. Bilo bi dobro to prekinuti. Prvo za budžet, a i za čast političara. Kampanja treba da ide kroz termine sa ravnopravnim pristupom za sve.Tako će i kampanja biti kultivisana. Do sada smo u komercijalnom delu kampanje slušali termine iz Farme. Ovako će sve biti kulturnije, ali i sa mnogo manje para i mnogo više ravnopravnosti u nastupu stranaka.
Živković kažeda su od 2008 godine kampanje postale lične, a finansirane su sa mnogo više novca nego što je zakonom bilo dozvoljeno. To je kasnije Vučić podigao na duplo viši nivo i to mora da bude prekinuto. Naš razgovor kod domaćina Janka Veselinovića bio je kako napraviti koaliciju za poštene izbore, a ne za pravljenje političke koalicije koja bi zajedno nastupila na izborima. Tu su bile stranke s različitim političkim pogledima. Jasno je da mi nikada nećemo biti koalicija u izborima. Možda ima 1 posto mogućnosti za koaliciju posle izbora. Ovo je samo želja da se izborimo za pristojne uslove za nastup na izborima.♦