Talijani sledeće nedelje šalju vojsku na granicu sa Slovenijom i Austrijom

Talijani sledeće nedelje šalju vojsku na granicu sa Slovenijom i Austrijom

11/12/2015 Off By

Na ovaj potez talijanske vlasti su se odlučile zbog izbeglica i terorizma


 

Info: AGENCIJE

ITALIJA sledeće nedeje na granicu sa Slovenijom i Austrijom šalje 90 vojnika.

Na ovaj potez talijanske vlasti su se odlučile zbog izbeglica, ali i terorizma, iako Italija za sada nije dobila nikakve prijetnje.
Italija se nada da će na ovaj način situaciju držati pod kontrolom sistemskim proveravanjem onih koji dolaze iz zemalja izvan šengenskog prostora.
“Vojnici će u saradnji s graničnom policijom nadzirati pogranične zone i luke, ali dodatni prelazi na granicama za izbjeglice neće biti ponovno uspostavljeni”, najavile su tršćanske vlasti.
Primorski dnevnik piše da će 35 vojnika bit će poslato na bivši granični prelaz u Trst, isto toliko u pokrajini Udine, i 20 u Goriziju.
I Slovenske oružane vlasti od danas dobijaju dodatna ovlaščenja kako bi se lakše nosile s izbegličkom krizom. Nakon što je slovenački Ustavni sud u sredu presudio kako referendum o izmenama i dopunama Zakona o odbrani nije potreban, izmene po kojima se proširuju ovlaščenja vojske stupaju na snagu.
Slovenačka ministarka obrane Andreja Katič u sredu je objasnila kako još nema potrebe pokretanja procesa za davanje dodatnih ovlaščenjai policijskim snagama. No, ako se situacija pogorša, Slovenija je spremna i na to. U tom slučaju parlament treba da odluči s dvotrećinskom većinom glasova.♦