Skupština Srbije: rasprava o budžetu za 2016. godine

Skupština Srbije: rasprava o budžetu za 2016. godine

09/12/2015 Off By
Beograd, 9. decembra 2015. - Narodni poslanici Vladiimir Pavicevic, Zoran Zivkovic, Aleksandra Jerkov i Gordana Comic na sednici parlamenta. U Skupstini Srbije danas je pocela rasprava o Predlogu zakona o budzetu za 2016. godinu, koji poslanicima predstavlja ministar finansija Dusan Vujovic. Sednici prisustvuju i ostali clanovi Vlade Srbije, a ocekuje se i dolazak premijera Srbije Aleksandra Vucica. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Narodni poslanici Vladiimir Pavicevic, Zoran Zivkovic, Aleksandra Jerkov i Gordana Comic na sednici parlamenta.


Predviđen je prihod od 997,4 milijarde, a rashod 1.119,2 milijarde dinara. Srbija je izašla iz recesije, a rast za ovu godinu planira se na 0,8 BDP-a.Prognozira se priliv investicija od 1,6 milijardi evra. Rast izvoza 7,8 posto, ili u ciframa – 15,6 milijardi evra. Taj je od 4,5 posto rast za 60 veći nego 2008 godine


Info: RANKA ČIČAK

NI DANAŠNJI dan, kada je poslanicima Skupštine Srbije ministar finansija, Dušan Vujović obrazložo Predlog zakona o budžetu, nije ostao bez teških reči i niskih uvreda.

Nisu pomogle optimističke prognoze o ubrzanom oporavku, o fiskalnim rezultatima boljim nego ikad. Vujović je rekao da je budžetska politika planirana tako da sačuva finansijsku stabilnost države i ispuni sve obaveze prema građanima i međunarodnim organizacijama. Smanjuje učešće javne potrošnje u BDP. Sve u svemu balansira odnos između socijalnih i razvojnih sfera države.
Predviđen je prihod od 997,4 milijarde, a rashod 1.119,2 milijarde dinara. Srbija je izašla iz recesije, a rast za ovu godinu planira se na 0,8 BDP-a.Prognozira se priliv investicija od 1,6 milijardi evra. Rast izvoza 7,8 posto, ili u ciframa – 15,6 milijardi evra. Taj je od 4,5 posto rast za 60 veći nego 2008 godine.
Prosečna inflacija ove godine bila je 1,5 posto, dok je referentna kamata smanjena na istorijski nivo od 4,5 posto. Stopa nezaposlenosti smanjena je u poslednjem kvartalu ove godine na 16,7 posto.
Pad cena nafte ubrzao je rast investicija. Kredibilitet politike ove Vlade podržale su mnoge međunarodne organzacije – MMF, Svetska banka, Evropska komisija, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj.
Poslanik iz Vojvodine, Đorđe Stojšić nije zadovoljan što se mnogi objekti planirani u Vojvodini pominju samo pred izbore, a još nisu podignuti. Pomenuo je tunel kroz Frušku Goru, Banatsku magistralu i kanalizaciju za bar 100 mesta u Vovodini.
Dragan Šutanovac rekao je da je ovo najlošiji budžet koji je ušao u parlament u poslednje dve decenije.
Kako je moguće da otpuštate 30 hiljada građana, a povećavate rashode za plate u javnom sektoru? Politika koju vodite je ova- operacija uspela, pacijent umro.

NA optužbe Selima Halimija kako deca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi nemaju udžbenike, a nije im dozvoljeno da ih dobijaju s Kosova, Ivica Dačić je morao da reaguje:
– Hoćete da se udžbenici iz Albanije i Kosova primenjuju kod dece u Srbiji? Hoćete da se u Srbiji uči kako je Kosovo nezavisna država. Da su Dečani deo neke vaše dinastije Nimani? To neće moći, izvinite, molim vas. Manite se toga da tražite pomoć nekoga sa strane. Rešite to sa svojom državom, državom Srbijom.
Ivicu Dačića opozicija je bez milosti i argumenata napala čak i kada je pokušao da se pohvali najnovijim uspesima svog Ministarstva u protekloj godini. Ti su uspesi skrenuli pažnju celog sveta, ali srpska opozicija ima drukčije mišljenje.Dragan Šutanovac mu je rekao:
– Imate cilj samo da sedite gde sedite i da govorite najlošije o onima koje ste nekada hvalili. Recite javnosti da ste vi prodali Telekom, a da ga je DS otkupila nazad. Predsedavali ste OEBS- om zahvaljujući ministru spoljnih poslova iz DS, koga, na vašu dušu i čast,niste ni pozvali da prisustvuje sednicama OEBS- a. Stara Vlada gde ste takođe bili, ostavila je 2.000 godine 12 neisplaćenih plata građanima Srbije i 18 meseci neisplaćenih penzija i 16 meseci neisplaćenih socijalnih davaja. Samo vi, gospodine Dačiću ne pričajte o prošlosti. Ne pominjite Zorana Đinđića.Ne hvalite se u inostranstvu kako ste ga poznavali, a ovde o njemu govorite najgore neistine.
Dačić nije ostao dužan:
– Da nije bilo mene, gde bi ste vi bili? Molili ste me da podržim vas, a ne Koštunicu i Šešelja. Ceo svet ste angažovali da dođu da me moli da vas podržim i ja sam vas podržao. Ne kajem se. Bili ste bolji od Koštunice i Šešelja. Ali to ne znači da sada niko ne može da govori o vašim greškama. Da nisam ja učestvovao u atentatu na Đinđića? Nisam se družio s organizatorima atentata. I niko iz SPS nije imao veze s tim. Znate svi sa kim je Boris Tadić razgovarao te večeri kada je ubijen Zoran Đinđić.To o čemu pričam odnosi se na mnoge ovde. Eto, na Zorana Živkovića, Šutanovca.Tu je i Dušan Petrović,Janko Veselinović, Borko Stefanović.
Neko je dobacio- i Vujović.
Dačić je zaključio – da i Vujović je bio među vama, ali se brzo osvestio.

Vucic_u_skupstini
Čim je ugrabio slobodno vreme, premijer Vučić je stigao u Skupštinu da i sam podrži Budžet. Zatim je objasnio koliko je teško rešiti pitanje Bora sa nemogućim odnosima ponude, potražnje i cene bakra na svetskom tržištu.
– Ja sam razgovarao u Americi s njihovim najmoćnijim kompanijama, ali oni zatvaraju rudnike bakra, kao što se zatvaraju i čeličane.
Na predbacivanja što se preterano stimulišu strani investitori, premijer odgovara da će se prednosti tog tek videti i da se nada da će sada još više dolaziti, zbog ruskog tržišta.
Vučić kaže da se ne dodvorava nikome, ni poslanicima ni narodu:
– U Srbiji nikome nikada nije bilo bolje. O tom boljem smo pričali još od 1804, od početka stvaranja moderne države i nikada nam nije bilo dobro, nikada nam nije bilo bolje. Sada je bolje, iako to još ljudi ne mogu da osete. Zaključio je pitanjem opoziciji – Kako vas nije stid da tako obmanjujete javnost?♦