Završen Dvadesetdrugi ministarski savet OEBS – a

Završen Dvadesetdrugi ministarski savet OEBS – a

04/12/2015 Off By

 


Novi predsedavajući, ministar spoljnih poslova Nemačke, Frank Valter Štanmajer pohvalio je beogradsku organizaciju ovog velikog skupa i rekao da ne pamti ovako uspešnu konferenciju


NEMAČKASRBIJA
Info: RANKA ČIČAK

DVADESETDRUGI ministarski savet završen je u Beogradu večeras,nekoliko sati kasnije nego što je bilo planirano. Dosadašnji predsedavajući, Ivica Dačić i novoimenovani, ministar spoljnih poslova Nemačke, Frank Valter Štanmajer rekli su novinarima, da je to uobičajeno kašnjenje, jer donošenje odluka konsenzusom uvek zahteva mnogo vremena i napora.

Novi predsedavajući preuzima dužnost prvog januara, a Dačić kaže da će mu priticati u pomoć, uvek kada mu to bude potrebno.
Novi predsedavajući pohvalio je beogradsku organizaciju ovog velikog skupa i rekao da ne pamti ovako uspešnu konferenciju. On kaže da je i uloga OEBS – a sve jača u svetu :
– Počela je da jača još na početku ukrajinske krize, a Ivica Dačić ne samo što je konsolidovao OEBS, već je i smirio konflikte u Ukrajini. Organizacija OEBS – a pokazala se neophodnom, zato što baš u njoj i istok i zapad mogu podjednako da se predstave. Posla ima uvek mnogo. Trenutno u Ukrajini imamo 650 OEBS posmatrača. Oni pomažu povlačenju naoružanja. Još nismo zadovoljni kvalitetom mira u Ukrajini i sprovođenjem sporazuma iz Minska. Sledeće godine ćemo angažovati OEBS i njegovu trilateralnu kontakt grupu , kako bi se obezbedili uslovi za izbore.
Valter Štanmajer kaže da je ova sednica uspela da usaglasi tekstove zaključaka. Ali, bila je korisna, jer je omogućila susrete ljudi koji se retko sreću. Tako su se sreli i razgovarali u četiri oka i dva ministra čije su zemlje u političkom sukobu – Nemačke i Rusije. Razgovarali su o situaciji posle turskog obaranja ruskog aviona. Ovakvi će razgovori biti potrebni:
– Jer, uvek ćemo imati različite stavove, ali je važno da postoji volja svih 57 država članica da žive mirno.
Šarmantan i neposredan, ministar Dačić je poželeo da svom nasledniku pokloni leteći ćilim , kako bi stigao na sve sastanke koji ga očekuju. Gostu je turistička organizacija Srbija predala simboličan poklon.
Dačić je srećan što je Srbija pokazala da može da predsedava jednom ovako teškom organizacijom, kao što je OEBS i da može da bude mesto gde će se tražiti kompromisi. ♦