Pozdravni govor Aleksandra Vučića na početku rada Ministarske konferencije OEBS-a

Pozdravni govor Aleksandra Vučića na početku rada Ministarske konferencije OEBS-a

03/12/2015 Off By

 


Balkan je bure baruta koje i iskra može da zapali


vucucoebs

 

 

 

 

 

 

Info: RANKA ČIČAK

 – SRBIJA ne želi sukobe. Ostavlja prošlost i gleda u budućnost – rekao je njen predsednik Vlade, Aleksandar Vučić, pozdravljajući jutros učesnike 22. Ministarske konferencije OEBS.

– I najmanji sukob može da izazove tragediju. Svet je pun malih grudvi koje mogu postati lavine i nalaze se na malim mestima.Baš na takvim malim mestima, čija imena često i ne znamo, često može da se dogodi tragedija. Naš je zadatak da takvih mesta više ne bude. A samo ujedinjena porodica može da izbegne takvu opasnost. I migrantska kriza traži odgovor i rešenje, ali rešenja nema bez saradnje. Stotine hiljada migranata prošlo je kroz Srbiju. Mi smo spremni da nastavimo takvu pomoć, ali apelujemo da se danas donesu zaključci o tome. Nikada nismo dobili odgovor šta Evropa želi da Srbija uradi.
Vučić je opomenuo na sve aktivnije terorističke akcije i rekao da je važno da smo jedinstveni ne samo u njihovom osuđivnju,već i u sprečavanju:
– Podele mora da nestanu, jer terorizam podjednako ugrožava i zemlje NATO i ostale. Četrnaestog decembra Srbija otvara prva poglavlja pregovora s Evropom. Mi ćemo istrajati u jačanju regionalne saradnje. Jer, Balkan je bure baruta koje i iskra može da zapali. Otuda i bojazan za balkansku stabilnost. Srbija je stabilna, ali dovoljno je nekoliko iskri iz drugih krajeva, da region plane. Na KiM je situacija nestabilna, ali mi nastavljamo saradnju s Prištinom. Nastavljamo evropski put i zahvalni smo svima koji su nam u tome pomogli.♦